Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälder misstänks för drunkningstillbudet

Polisen ska inleda en utredning av lördagens drunkningstillbud på Gustavsviksbadet där en femårig pojke var nära att omkomma. Misstänkt är en förälder till pojken.

Annons

– Vållande av kroppsskada är den brottsrubricering vi enats om efter samråd med åklagare, säger Mats Nylén, Örebropolisens informatör.

Nylén förklarar att beslutet om utredning bygger på att det i badet på den aktuella platsen finns en skylt som säger att barn under tolv år inte ska bada ensamma i bassängen.

Barn fick ansvaret– Det var inte så i det här fallet, säger Mats Nylén.

Han förklarar att polisen har uppgifter som säger att en förälder hade uppdragit åt ett annat barn, under tolv år, att hålla uppsikt över den femårige pojken som sedan var nära att drunkna,

Välkomnar prövning– Vi välkomnar om en prövning kommer till stånd för att tydliggöra ansvaret, även om vi inte känner till något liknande fall som har lett till åtal på grund av bristande föräldratillsyn, säger Göran Bertilsson, ordförande i Svenska livräddningssällskapets, SLS, säkerhetsråd.

– Vår syn i SLS är att föräldrarna har fullt ansvar för sina barn så länge barnet inte är lämnat till exempel till fritids eller en simskola.

– Samtidigt ska en anläggning fungera bra, oavsett vilka skyltar man sätter upp. Skyltarna påverkar inte säkerheten, säger han.

Sverige är unikt i Europa. Det finns inget regelverk som styr ansvaret i en badanläggning.

Lucka i lagen– Det finns en produktsäkerhetslag som gäller även tjänster, den gäller dock inte kommuner, säger Göran Bertilsson och berättar SLS har för avsikt att agera i frågan.

– Det är en märklig lucka i lagstiftningen som vi ska ta upp i överläggningar med MSB, Myndigheten för skydd och beredskap, Konsumentverket och polisen.

Mer läsning

Annons