Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen Kris drev på

Det var föreningen Kris som föreslog att Mia skulle få lönebidrag. På köpet blev Mia klassad som arbetshandikappad. Trots att ingen egentligen ansåg att hon hade något handikapp

Annons

– Det var jag som ville att hon skulle ha lönebidrag eftersom de flesta anställda här har det och vi är vana vid det, säger Steve Holm, vice ordförande på Kris i Örebro.

Syns tydligt

I Arbetsförmedlingens daganteckningar syns det tydligt att det var föreningen Kris som drev på om lönebidrag. Flera gånger föreslår handläggarna andra stödformer som inte kräver ett funktionshinder, men Steve Holm vidhöll att föreningen ville att Mia ska anställas på lönebidrag. Det bekräftas av handläggaren Tony Peltula och det medger även Steve Holm.

– När Mia frågade om hon kunde jobba hos oss sa jag att: ”Vi har inte de ekonomiska möjligheterna att anställa dig. Det finns inga möjligheter. Men du kan få ett lönebidrag”, säger Steve Holm.

Men ett lönebidrag bygger ju på att man inte klarar ett vanligt jobb utan anpassning. Vad var det för arbetsuppgifter som Mia inte klarade hos Kris?

– Det var det här att hon började åka i väg på andra jobb. Hon drog iväg och jobbade på någon båt, säger Steve Holm.

Men när man är anmäld som arbetssökande är man väl skyldig att ta jobb som dyker upp?

– Jo, men de här jobben var ju inte anmodade av arbetsförmedlingen. Och om man har åtagit sig att göra något, även om det är på ideell basis, så måste man ju göra det.

Enligt Steve Holm är det vanligt att folk får jobba ideellt en period för att visa att de klarar jobbet. Han kallar det att volontera. Och samma sak gällde Mia, enligt honom.

De flesta som jobbar hos Kris har lönebidrag. I dagsläget har man tolv personer på lönebidrag, enligt Steve Holm.

Handlar om ekonomi

– Vi har haft förmånen att ha den uppbackningen från Arbetsförmedlingen för det handlar ju om ekonomi i slutänden. Om vi inte hade möjlighet att ha lönebidragsanställda skulle vi få halvera vår styrka. Det här är ju ett sätt för människor att komma in på arbetsmarknaden.

Enligt Steve Holm brukar det aldrig vara några problem att få lönebidrag. Det brukar vara kort handläggningstid.

– Vi har en handläggare som vi brukar ha kontakt med. Men den här gången fick vi en ny handläggare, kanske var det därför det tog längre tid, säger Steve Holm.

Mer läsning

Annons