Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag är ej tillåtna

Den som får en tomt genom tomtkön och bygger ett hus borde också vara skyldig att flytta dit. Och småhusföretag borde inte kunna få tomter via tomtkön.

Annons

Det tycker Anders Lindberg i Örebro, som noterat att husföretag har villor i Örebro som står tomma och används som visningshus.

– Kommunen borde ställa hårdare krav, säger Anders Lindberg, som inte riktigt tror på kommunens försäkringar om att inga tomter lämnas till husföretag.

– Den som får en tomt borde också vara tvungen att skriva sig där inom en viss. Om inte skulle det utgå en hög straffavgift.

Visningsvilla

Han har exempel där han uppfattar att det är ett husföretag som har en villa som står som visningsvilla. Visserligen står en privatperson som ägare. Men att husföretaget och ägaren är från samma ort varför det skulle kunna vara någon form av bulvanförhållandena.

Förnekar spekulation

Men såväl småhusföretaget som ägaren förnekar spekulation. Ägaren skulle ha flyttat till Örebro men ändrade arbetsförhållanden gjorde att det inte blev aktuellt. Därför har husets hyrts ut som visningshus.

Enligt Fred Lindroth, exploateringsingenjör vid Örebro mark- och exploateringsenhet, får inte företag stå i tomtkön och de får heller inga småhustomter via tomtkön.

Däremot är det möjligt för alla privatpersoner som vill bo och bygga i Örebro att ställa sig i kön oavsett var de är mantalsskrivna. Det finns heller inget som hindrar att den som fått en tomt och bygger hus avtalar med husleverantören att det får användas som visningshus.

Tilläggsköpeskilling

– Vi försöker förhindra spekulation med tomter genom att ta ut en tilläggsköpeskilling om fastigheten säljs inom två år, säger Fred Lindroth. Det är vad vi kan göra inom ramen för lagstiftningen.

Tillägget är 50 procent av tomtpriset och kan bli upp till en halv miljon kronor för de i dag dyraste tomterna.

Annons