Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag kör 22 mil för att flytta ett kommunalt skåp

När Örebro kommun behöver flytthjälp anlitas ett Karlstadsföretag – som kör sammanlagt 22 mil för att utföra uppdraget.
- Vi får inte ta sådana miljöhänsyn, säger Göran Gunnarsson på kommunens upphandlingsenhet.

Annons
Flyttfirman på bilden är inte den som anlitas av Örebro kommun.

I vissa fall kan det handla om ett enkelt snabbjobb, som att flytta ett stort skåp från en kommunal lokal till en annan. Då kör Karlstad Express ett av sina fordon från Karlstad till Örebro, gör jobbet, och återvänder sedan hem igen. En sträcka på 22 mil tur och retur.

- Vi kan inte tacka nej till sådana jobb. Det står i avtalet, säger Pernilla Grim, platschef på Karlstad Express.

Örebrosopor till Östergötland

Den 17 november berättade NA om att Tekniska verken i Linköping vann upphandlingen om Örebros hushållssopor. Många läsare blev upprörda över bristen på miljöhänsyn i upphandlingen.

Men Örebro kommuns anlitade flyttgubbar har nästan lika lång resväg som soporna.

Tidigare har ett Örebroföretag haft hand om flyttjobben, men i oktober förra året inledde kommunen en ny upphandling för tjänsten. Två Örebroföretag och ett från Karlstad deltog i upphandlingen.

Hårda miljökravDet ställdes flera hårda miljökrav i upphandlingen. Alla förare skulle vara utbildade i eco-driving och det vinnande företaget skulle lova att bara köpa miljöklassade fordon vid nyanskaffning. Företaget förband sig dessutom att redovisa drivmedelsförbrukning till kommunen en gång i halvåret.

Men någon hänsyn till körsträckor togs inte med – och därför vann Karlstad express AB upphandlingen, eftersom företaget la det lägsta budet. Precis som i fallet med hushållssoporna alltså.

- Jag kan hålla med om att ur logisk synpunkt kan verka märkligt. Men jag kommer tillbaka till samma slutsats som jag gjorde då. Vi får inte ta sådana hänsyn. Det kan tyckas ologiskt, men det är det regelverk vi har att hålla oss till, säger Göran Gunnarsson på kommunens upphandlingsenhet.

Det regelverk han hänvisar till är EU-principen om fri rörlighet av varor och tjänster. Den sätter käppar i hjulet för kommuner som av klimathänsyn försöker minska möjligheterna för företag på andra orter att ge sig in lokala upphandlingar.

Motstridiga uppgifter

Göran Gunnarsson betonar att avståndet mellan kund och uppdragsgivare inte får leda till några fördröjningar.

- Det kan vara små uppdrag; att man ska flytta ett kassaskåp, och då får de ta det. Vi ska inte vänta i tre veckor tills de har ett annat jobb i stan, utan det ska göras omedelbart.

Pernilla Grim på Karlstad Express ger en lite annan syn på uppdragen.

- I enstaka fall har det blivit så. Men vi försöker se till att vi kör så lite som möjligt, så vi försöker alltid få ihop det med en annan kontorsflytt, säger hon.

"Det är för jävligt"Örebro Flyttningsbyrå var ett av företagen som lade ett anbud på Örebro kommuns flyttjänster.

- Vi tycker det är för jävligt. Det ställs så mycket miljökrav i upphandlingen, men i slutänden är det bara priset det handlar om, säger Christer Aldenfalk, delägare i företaget.

- Vi tittade lite på om det fanns någon möjlighet att överklaga, men vi lade ner det till slut.

Örebro Flyttningsbyrå blev i februari i år miljödiplomerade via Örebro kommun, men en sådan positiv klimatstämpel hade inte hjälpt företaget i upphandlingen.

- Vi har lagt både tid och kraft på att bli miljödiplomerade, men i slutändan känns det inte som att man bryr sig om det, säger Christer Aldenfalk.

Så ser avtalet ut

Från och med den 1 januari i år har Karlstad Express ett avtal med Örebro kommun om att utföra flyttjänster åt kommunen.

Avtalet sträcker sig till den 31 december 2013, med möjlighet till förlängning till och med 31 juli 2015.

Karlstad Express får inte debitera Örebro kommun kostnader för restider till och från Karlstad.

Karlstad Express har även ett avtal med Örebro universitet, men dessa uppdrag är mycket sällsynta. Karlstad Express har inte anlitats av universitetet någon gång under 2011.

Mer läsning

Annons