Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagaren får böta för bjudmiddag på herrgård

Ett företag från Örebro bjöd anställda på KFÖ på middag och matlagning tillsammans med en kock. Åklagaren anser att det var en muta och ger företagaren böter.

Annons

Företaget skötte snöröjning åt Örebro kommun under vintern 2009/2010. Våren 2010 bjöd leverantören in till ett möte på arbetstid för att utvärdera hur snöröjningen hade fungerat.

Sex anställda vid Örebro kommuns fastighetsavdelning, KFÖ, kom dit. Efter mötet blev de hämtade med minibuss och skjutsade till Sikfors herrgård där de blev bjudna på middag, dryck och matlagning tillsammans med en kock. Värdet beräknas till totalt 6 600 kronor.

Middagen en muta

Anna Remse, som är åklagaren vid Riksenheten mot korruption, har bedömt att middagen är en muta. Företagaren har gått med på ett strafföreläggande och därför går ärendet inte vidare till domstol. Han får betala 40 dagsböter, vilket utifrån hans inkomst blir cirka 22 000 kronor.

-Den här matlagningsaktiviteten och middagen med alkohol och har inget med tjänsten att göra. Det är helt och hållet ett nöjesinslag och jag bedömer den därför som en muta, säger Anna Remse.

Varken chefen på KFÖ eller de sex anställda som deltog i middagen åtalas för brott.

-Utredningen visar att de anställda kom till mötet och inte riktigt visste vad som skulle hända efteråt. Det hade pratats om att det skulle vara någon överraskning, men det var först i minibussen under resan som de fick veta. De uppfattade att det var deras chef som hade sanktionerat det här, säger åklagaren Anna Remse.

Uppgifter går isär

När det gäller den kommunala chefen på KFÖ går uppgifterna isär. Leverantören säger att han hade stämt av det med den kommunala chefen.

-Chefen har sagt att han har väldigt vaga minnesbilder om vad som hände och sades. Han minns att han hade en diskussion med leverantören att ha det här mötet och att det skulle vara någon matlagningsaktivitet, men han säger att han inte visste att det var alkohol inblandat och kommer inte ihåg några detaljer. Han har vidarebefordrat inbjudan men det var upp till var och en om man ville delta, säger Anna Remse.

Det är alltså en muta, men de som tog emot mutan har inte begått ett brott?-Visst de tog emot mutan och man kan ju önska att de hade agerat annorlunda, men vad var deras handlingsalternativ? Att kliva av bussen ute på vischan? Med tanke på de handlingsalternativ som stod till buds är det min uppfattning att man inte kan utkräva straffrättsligt ansvar, säger Anna Remse.

Hon berättar att det ofta är svårt att få fram bevis i utredningar som gäller mutbrott och bestickning eftersom samtliga inblandade riskerar att åtalas för brott om de berättar.

Mer läsning

Annons