Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förkylt igen - fram med spriten

Kommer ni ihåg renlighetsivern från svininfluensaperioden, när handsprit fanns i var och varannan handväska och till och med tog slut på apoteken? Nu är förkylningstiderna här och ett av de viktigaste sätten för att skydda sig mot att bli sjuk är att använda just handsprit.

Annons

– Man ska alltid tänka som att det gick en svininfluensa, så att man sköter handhygienen, säter Katrina Semb, verksamhetschef på Mikaeli vårdcentral i Örebro.

När skolorna och förskolorna drar i gång kommer förkylningsvågen lika pålitligt som ett brev på posten.

– Det är alltid så vid terminsstart, att folk söker för övre luftvägsinfektion, eller förkylning som vi säger i folkmun, förklarar Katrina Semb.

Just nu är det många som ringer Mikaeli vårdcentral för att de blivit förkylda. Även om vuxna blir sjuka är det främst barn som drabbas, enligt Katrina Semb.

– Öroninflammation, hosta, förkylning och maginfluensa är vad vi ser så här i början av skola och dagis, säger hon.

Vad ska man tänka på för att inte bli förkyld?

– Det absolut viktigaste är att sköta handhygienen. Det var en väldig drive i samband med svininfluensan, då började folk använda handsprit och hade det till och med i handväskan, säger Katrina Semb och fortsätter:

– Förkylningarna gick ju ner då och en teori om det är det berodde på den ökade användningen av handsprit.

Hon saknar kampanjerna om att sköta hygienen och att förebygga sjukdom som gick i samband med svininfluensan.

– Det är annars inte så mycket allmän information om hur man ska agera för att skydda sig själv och sin omgivning, den enda gången under den tid som jag har jobbat i vården var just under den perioden, säger Katrina Semb.

Även om förkylningarna återkommer vid samma tid varje år, skulle hon gärna se en påminnelse i form av en hygienkampanj.

För den som blivit förkyld har Katrina Semb ett fast råd: vila.

– Den allra största delen förkylningar orsakas av virus och mot det finns ingen behandling, det är bara tiden som läker. Man ska vila, vara hemma och vårda sig själv, säger hon.

För den som är förkyld gäller det också att vara försiktig så att andra i ens närhet inte smittas.

– När man nyser och snörvlar ska man givetvis tänka på att inte ha handen för munnen och nysa i armvecket, säger Katrina Semb.

Mer läsning

Annons