Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre KFÖ-chefen talar ut

- Det är möjligt att vi borde ha polisanmält misstankar om mutor tidigare.
Det säger Mats Brantsberg, tidigare chef för Örebro kommuns fastighetsavdelning, KFÖ.

Annons
Mats Brantsberg, tidigare chef för Örebro kommunfastigheter, numera säkerhetsansvarig i Örebro kommun.

Efter den senaste veckans hårda mediala tryck kring KFÖ lät sig Mats Brantsberg i dag intervjuas per telefon av NA. Han säger att en orsak till att han undvikit det tidigare var att han i våras bytte jobb och blev säkerhetsansvarig i Örebro kommun.

- Eftersom jag inte längre är KFÖ-chef har jag funderat på vilket ansvar jag har haft för att svara. Känslomässigt har jag ju lämnat mitt gamla uppdrag. Det är svårt att backa bandet och minnas allt, och har också känts konstigt att jag skulle uttala mig om samma frågor som den nuvarande fastighetschefen, säger Mats Brantsberg.

- Men med den senaste tidens tryck hade det blivit ännu konstigare om jag inte hade ställt upp. Jag kan förstå att det skulle kunna tolkas på fel sätt.

För cirka två och ett halvt år sedan tog han emot tips om mutor, riktade mot de två personer som nu polisanmälts misstänkta för mutbrott.

- Det handlade om byggtjänster och om att de här två personerna skulle ha fått sina badrum renoverade. Några fler tips handlade det inte om.

Mats Brantsberg säger att han intervjuade de två var för sig vid flera tillfällen. Båda nekade till att det skulle ha förekommit några oegentligheter.

- Jag bad dem visa material som kunde styrka deras berättelse. Vi gick igenom kvitton, följesedlar som visade vad de hade beställt från byggföretag och bankutdrag. De matchade i tiden och visade att de tagit ut pengar från sina privata konton i samband med att renoveringarna hade blivit gjorda. Jag bedömde att det inte fanns tillräcklig substans för att gå vidare. Kommundirektören då, Lena Källström, höll med.

I dag ångrar Mats Brantsberg att han inte dokumenterade eller diarieförde den utredning som gjordes.

- Det borde jag naturligtvis ha gjort. Men eftersom vi bedömde att det inte fanns något att gå vidare med kändes det inte som att det behövdes. Jag gjorde personliga minnesanteckningar men rensade bort dem när jag bytte jobb. Det var inget jag reflekterade över då.

Läs en längre intervju med Mats Brantsberg i fredagens NA.

Mer läsning

Annons