Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljningen tar fart inför höstens skolstart

Skolstarten sätter fart på försäljningen. Storsäljarna är traditionella skoltillbehör som kollegieblock, pennor och pennskrin.

Annons
Linda Malm, som tillsammans med döttrarna Ia, 6 år, och My, 9 år, tittar efter skolmaterial.

Enligt siffror från Svensk Handel tror 14 procent av handlarna på en ökad konsumtion i sällanköpshandeln inför skolstarten jämfört med föregående år. Förutom skolmaterial är ryggsäckar och datorer populära inför skolstarten.

Ökningen i handeln märks bland butikerna i Örebro. Linda Malm är tillsammans med döttrarna Ia Malm, 6 år, och My Malm, 9 år, på jakt efter skolmaterial inför hösten.

- Ett nytt pennskrin är vi ute efter, samt linjal och pennor. Barnen får oftast pennor i skolan, men vi tänkte göra skolstarten lite speciell nu när Ia börjar första klass, säger Linda Malm.

Det är oftast klassikerna som säljer mest i butikerna, som kollegieblock, pennor och skoldagböcker (en kalender), menar Anna-Louise Wälnqvist på Lindhska.

- Material med tv-serien Top Model säljer bra, många gillar dessutom möjligheten att kombinera färgerna på de olika saker man köper.

Ryggsäck eller axelväska

Ryggsäckens vara eller inte vara är fortfarande högst aktuell bland skolbarn och skolungdomar. My Malm säger att hon föredrar en axelväska framför en ryggsäck. Agneta Persson på Lundbergs menar att kampen mellan ryggsäck eller axelväska varierar med åldern.

- Efter ett par år i skolan tycker man att det är mer trendigt med en axelväska. Längre upp i skolåren, i högstadiet och gymnasiet tycker man att en ryggsäck är mer praktiskt. Föräldrar till barn i förskolan köper gärna ett märke som Fjällräven till sina barn, eftersom de själva hade en sådan under sin skoltid.

Agneta Persson tror att den stora rushen kommer på fredagen när barnbidraget dyker upp.

- Flera har varit inne och tittat under veckan. Jag tror att många av dem kommer att dyka upp igen på fredag.

Mer läsning

Annons