Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försenat budgetförslag stoppas

Oppositionen i Örebro tänker stoppa den nya majoritetens första budgetförslag. Beslutet om olika satsningar kan därmed dröja ändå till augusti.

Annons

I går skrev NA om den nya majoritetens tilläggsbudget. Nu vill oppositionen begära en så kallad minoritetsåterremiss av den.

Om en tredjedel av ledamöterna i kommunfullmäktige begär en sådan remiss så får de sin vilja igenom.

– M, FP och MP utgör en tredjedel. Vi kommer tillsammans att begära en återremiss på kommunfullmäktige i morgon (läs i dag), säger kommunalrådet Kent Persson (M).

”Oacceptabel”

– Processen kring tilläggsbudgeten har varit oacceptabel rent demokratiskt. Vi vet egentligen ingenting om de här förslagen, de är inte beredda, det är bara allmänt tyckande och slarv, fortsätter han.

Även kommunalrådet Staffan Werme (FP) är kritisk.

– Vi fick siffror, klockan 11.50 på måndagen mejlades de ut. Då hade vi 21 timmar på oss att gå igenom siffrorna och komma med något vettigt att säga. Det är ett hån mot demokratin, säger han.

Kommunalrådet Lena Baastad, (S), medger att oppositionen fick tilläggsbudgeten sent.

– Samtidigt visste vi alla att det skulle bli kort om tid. Omvalet var ju för inte så länge sedan, säger hon.

Kan bli uppskjutna

Det bekymrar henne att majoritetens satsningar nu kan bli uppskjutna, särskilt åtgärderna kring funktionshinder, kring City och Norrcity, samt gatuunderhållet i Örebro

– Där finns stora behov och det är bråttom att komma i gång under sommaren, säger Lena Baastad och fortsätter.

– Vi ville lyfta ut de här brådskande ärenden ur budgeten och ta beslut om dem separat. Men det ville inte oppositionen.

Stoppar ni viktiga satsningar nu, Kent Persson?

– Hade de här ärendena varit så viktiga hade de varit uppe till beslut redan i våras. Och hade det funnits en vilja att bli överens hade majoriteten pratat med oss tidigare, säger Kent Persson.

I dag har kommunfullmäktige i Örebro möte. Blir det en återremiss måste tilläggsbudgeten förberedas på nytt – för att sedan gå till beslut i kommunfullmäktige igen.

– Vi skulle kunna ha ett extra kommunfullmäktige om en vecka, men jag tror inte att vi hinner. Så då tas beslutet först i augusti, säger Lena Baastad.

Mer läsning

Annons