Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskingrade påjobbet under två år

Vid minst 220 tillfällen misstänks en anställd i en butik i Örebro ha gjort påhittade återköp och lagt beslag på drygt 160 000 kronor. Mannen åtalas nu misstänkt för grov förskingring.

Annons

Brotten har enligt åtalet pågått under två års tid. Den anställde hade bland annat ansvar för kassahanteringen. För att dölja vad som pågick misstänks han ha gjort oriktiga påhittade återköp av varor. Samtidigt som mannen registrerade återköp ska han ha tagit beloppet återköpet gällde.

Kammaråklagare Karin Lindell framhåller i stämningsansökan, till tingsrätten, att brottet är grovt eftersom det gäller betydande värden och den misstänkte dessutom satt sitt agerande i system.

I samband med rättegången kommer han att krävas på återbetalning av drygt 160 000 kronor.

Åklagaren har vid rättegången begärt vittnesförhör med flera personer. Det är bland annat en företrädare för butiken som ska vittna om sina iakttagelser av kassahanteringen och hur den misstänkte betett sig.

En annan anställd vittnar om att hon upptäckt oförklarliga återköp, som den åtalade stått som ansvarig för, och att återköpen oftast skett då mannen varit ensam i butiken. En tredje anställd vittnar om att försäljning och återköp inte stämt överens.

Som bevis finns också kvitton som är till för att visa att återköpen skett i mannens namn och inte undertecknats av kunderna.

Mer läsning

Annons