Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande ingen som vill hitta på bussnamn

Namnberedningskommittén sa nej, likaså kultur- och medborgarnämnden. Nu ligger bollen hos Stadsarkivet.
Bussnamnen är Svarte Pettern som ingen vill ha.

Annons
Namnlös? 2008 kom förslaget upp men fortfarande kör det runt ett 40-tal stadsbussar i Örebro som inte har fått ett namn.

Namnen till Örebros stadsbussar är en minst sagt långdragen historia. 21 stadsbussar har fått ett namn efter en känd örebroare, men sen har det tagit stopp. 40 namn återstår men frågan är vem som ska kläcka förslagen? Så här har turerna gått:

Kommunfullmäktiges presidium med ordförande Lars O Molin (KD) i spetsen tog beslut om 21 bussnamn men tyckte sen att det räckte. De ville att kommunens namnberedningskommitté skulle ta över jobbet men de ville inte. I stället bollades frågan till kultur- och medborgarnämnden som också de tackade nej. Nu ligger ärendet hos Stadsarkivet.

Det verkar som om ingen vill ta i den här frågan?– Ja, det kan lätt tyckas så. Men vi i kommunfullmäktiges presidium hade ju inte möjlighet att ta fram de här namnen och bad därför namnberedningskommittén som tar fram namnförslag till gator och torg. Vi trodde de hade den kompetensen men de klarade inte av det och inte heller kultur- och medborgarnämnden.

När kommer det några förslag?– Jag har sagt att vi måste få ett underlag så vi kan fatta beslut om det här i maj.

Stadsliv har ju skrivit om det här flera gånger och många läsare har skickat in förslag som jag mejlat vidare till dig. Kan ni inte använda dessa förslag?– Jo, visst kan vi det, men det kan ju också bli ett dilemma om vi till exempel tar två levande landshövdingar som Rose-Marie Frebran och Gerd Engman, då måste vi ju också ta Sören Gunnarsson. Vi kan inte bara ta en eller två av tre. Om vi i stället bara tar avlidna personer så slipper vi den problematiken, säger Lars O Molin.

Mer läsning

Annons