Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Persson hånas i fejkaffisch

Politiker smutskastar varandra, inget nytt i det.Men årets valrörelse verkar vara fulare än tidigare.I Örebro vittnar flera politiker, från olika partier, att de råkat illa ut.

Annons

Smutskastning är ett trist ord som brukar dyka upp när det närmar sig valspurt. I årets valrörelse har nidvisor, fejkade brev och mejl som hånar och smutskastar motståndarna cirkulerat flitigt. Nya sociala medier, bloggar och nättrakasserier har gjort entré i årets valrörelse.

Miljöpartiets kommunalråd Fredrik Persson såg sig själv på en affisch han absolut inte stod bakom. Han upptäckte fejkaffischer med sig själv på bild tillsammans med språkröret Maria Wetterstrand.

Affischerna satt illegalt uppklistrade på bland annat elskåp runt om i stan. De såg proffsiga ut till formen, men de hade inte något som helst med honom eller partiet att göra.

– Det var två stora ansikten på affischen, mitt i svart-vitt och Marias i färg. Överst stod det Same same but very very very different. Under bilderna stod en del andra politiska utspel, som att Maria vill ha en rödgrön regering och att jag var beredd att stödja ett moderat kommunstyre.

– Jag har ingen aning om vem som står bakom affischen, för det finns ingen avsändare. Men för min del känns det som upphovsmakarna finns på vänsterkanten, eftersom MP i Örebro samarbetar med de borgerliga. Det måste ju vara människor som inte gillar den politiken, säger Fredrik.

– Det är fegt, jag tycker att det är ett fult påhopp och vi har polisanmält det.

I måndags bjöd Socialdemokraterna i Örebro med Björn Sundin som avsändare, in medierna till en pressträff för att lansera en blogg och en valfilm med namnet: Bokslut Werme, En liten film om fyra år med högern.

Filmen är en minut lång och visar blå och röda staplar som tydligt ska markera skillanderna mellan de båda blocken. Mellan diagrammen kommer skyltar med texter att såväl arbetslöshet som antal socialbidragshushåll och antal obehöriga till gymnasiet har ökat sedan förra valet då Örebro fick borgerlig majoritet i kommunfullmäktige.

Björn Sundin tycker inte att filmen är smutskastning.

– Nej, det handlar om att vi granskat hur Werme har skött sig. Ett val handlar om alternativ och här ställer vi de båda alternativen mot varandra. En smutskastning är när man anklagar en person för något som inte stämmer.

Är inte tanken med att kampanja för ett parti att berätta för väljarna vad man är bra på i stället för att tala om vad motståndarna är dåliga på?

– Det gör vi hela tiden, varje dag om året.

Tycker du att tonen i årets valrörelse blivit hårdare än förra gången?

– Det är svårt att säga så här långt efteråt, jag kommer inte ihåg riktigt. Det klart att i de nya sociala medierna finns diskussioner som inte är rumsrena eftersom folk reagerar både snabbt och oreflekterat, säger Björn Sundin, som är socialdemokratisk valledare.

Även socialdemokraterna har blivit utsatta för oschyssta metoder. För två veckor sedan skulle partiet informera om sin politik i moskén i Vivalla.

Peter Dahlgren, (S), ledamot i kommunfullmäktige, berättar:

– Tillsammans med Kristdemokraterna hade vi varsitt bord med material och efter fredagsbönen skulle vi socialdemokrater få några minuter att prata. Av någon anledning vädjade KD att byta dag med oss vilket vi accepterade. Vi skulle få chansen att prata nästa fredag, alltså som nu i fredags, berättar Dahlgren.

– När vi kom i fredags såg vi att KD var på plats igen. Där fanns också en av deras deras kandidater som gick runt med ett flygblad som innehöll otrevliga insinuationer mot Socialdemokraterna och Mona Sahlin. Texten innehöll rena lögner och efter bönen blev stämningen i moskén så infekterad att jag inte kunde genomföra mitt anförande. Det har också slagit tillbaka när vi gått runt i Vivalla och knackat dörr, många undrar vad det är för lögner som sprids, berättar Peter.

– Jag är också upprörd över att Lennart Bondeson, som fanns på plats och såg det hela, inte har bett om ursäkt. Jag förväntar mig att en valrörelse ska vara respektfull.

NA har pratat med kristdemokraten som delade ut pappren. Han säger att han på eget bevåg hade tryckt ut en text från internet som han visade för en av medlemmarna i moskén.

– Det var inte meningen att de skulle delas ut till alla, jag vet inte vaför det blev så.

Lennart Bondeson säger att han har pratat med sin partikamrat om händelsen och påpekat olämpligheten.

– Det är inte partiets material han använt. Han hade inte förstått att man inte kan göra så, kommenterar Bondeson.

Mer läsning

Annons