Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsgården i Markbacken läggs ner

På lördag invigs allaktivitetshuset Tegelbruket. Att det samtidigt innebär att unga i högstadieåldern blir utan fritidsgård i Markbacken har inte riktigt kommit fram.

Annons

Kommer Tegelbruket att välkomna alla unga, även de från utsatta grupper? Den frågan lyfte krönikören Pelle Blohm i lördagens NA. Efteråt har han fått flera reaktioner från människor som delar hans oro.

– Man talar om Fryshusandan, och den handlar om att rikta sig till de som har det tufft. Det finns säkert en ambition på Tegelbruket att ta emot alla grupper, men jag tror inte riktigt de förstår vad det innebär, säger Pelle Blohm.

Inkluderar alla

Centerpartisten Rasmus Persson, ordförande för programnämnd Social välfärd, är den politiker som varit drivande bakom allaktivitetshuset Tegelbruket. Han pepekar att det är lite tidigt att döma ut Tegelbruket innan det ens har öppnat. Han säger också att Tegelbruket aldrig varit ett projekt bara för utsatta, utan inkluderar alla.

– Där ingår både medelklass och icke-medelklass, säger Rasmus Persson C).

50 kronor om året

En medlemsavgift på 50 kronor om året borde inte utesluta någon av ekonomiska skäl, säger både han och Tegelbrukets verksamhetschef Thomas Rasmusson.

– Det har aldrig preciserats någon delmålgrupp, utan Tegelbruket ska erbjuda tid och plats för alla i åldersgruppen 16-25 år att efter lust och intresse skapa sin egen verksamhet, säger Thomas Rasmusson

Kamran Kabinejad, chefstränare för Örebro boxningsklubb som håller till i Tegelbruket, tycker det är svårt att kommentera det hela.

– Nu sköter alla föreningar sig själva, vi har inte riktigt hittat vad som är ”Tegelbruksandan” än.

Fånga upp unga

Han hoppas att det blir samma anda som i boxningsklubben, att fånga upp unga och erbjuda något meningsfullt att göra – eller bara en bra miljö att hänga lite i.

– Ju tidigare man kommer in desto bättre. Det är mycket svårare att nå den som redan börjat dricka, röka hasch eller stjäla bilar, säger Kamran Kabinejad.

Fyra fritidsledare

Men för Tegelbrukets öppna fritidsverksamhet, med fyra fritidsledare och sena öppettider, är åldersgränsen 16 år – eller rättare sagt, du kan bli medlem från höstterminen det år du fyller 16. Tegelbrukets verksamhetschef Thomas Rasmusson talar om en tydlig inriktning från politikerna att erbjuda verksamhet för just den här åldergruppen.

– Vi tar vid efter fritidsgårdarna, säger Unnur Tryggvadóttir, som går från att vara kommunalanställd på Markbackens kultur- och fritidscenter till anställd som ansvarig för den öppna verksamheten av föreningen Tegelbruket.

Hänvisas till andra fritidsgårdar

För den som går i årskurs 4-6 finns fritidsklubben kvar som kostar 150 kronor per termin, 35 platser som snabbt tog slut. De högstadielelever som gått på fritidsgården i Markbacken hänvisas till andra fritidsgårdar i Örebro.

– Baronbackarna och Varberga är de som ligger närmast. Men det finns inget högstadium i Markbacken, så det handlar om drygt 15 personer som gått här på kvällarna, kanske 20 på fredagar, säger Unnur Tryggvadóttir.

Används via föreningar

Via de olika föreningarna kommer Tegelbruket ändå att användas av alla åldrar.

– Och det är helt ok att en 14-åring som tränar med boxningsklubben kommer hit på väg till sin träning och kanske slår sig ner i kafét eller läser läxor. Men efter träningen går man hem eller till en fritidsgård, säger Unnur Tryggvadóttir.

Trots att föreningen Tegelbruket talar om ett tydligt åldersdirektiv är 16-årsgränsen inget Rasmus Persson (C) känner igen alls.

– Jag kan inte detaljer om hur man får röra sig i huset, men jag har svårt att tänka mig att en 14-åring skulle bli bortmotad, det strider mot hela filosofin. Men låt oss ta den diskussionen om det skulle hända.

Öppen för diskussion

Han säger att en viktig tanke med Tegelbruket var att erbjuda aktivitet för åldersgruppen 16-18 år eftersom de inte har så många valmöjligheter i dag.

– Men jag är absolut öppen för en diskussion om åldersgränserna, säger Rasmus Persson.

Mer läsning

Annons