Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilliga borde mötas av röda mattan

Egentligen borde kommunpersonalen rulla ut den röda mattan varje gång de får besök av en frivilligarbetare. Och egentligen borde det vara en gräddfil för frivilligarbetare när de söker kontakt med någon kommunal tjänsteman.

Annons

Det tyckte Agneta Zedell, ordförande för Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare, RFS, när hon på lördagen invigde förbundets konferens i Örebro.

– Tyvärr ser det inte ut så i verkligheten, konstaterade hon. Det är snarare ett under att så många människor vill engagera sig – trots ett uselt bemötande i många kommuner.

Dit hör dock inte Örebro. Sedan några år arbetar kommunen med att bygga upp en samverkan med den ideella sektorn och ”mamma” för projektet från politikernas sida är kommunalrådet Anna Ågerfalk.

Självklart samarbete

– Det har länge varit självklart att kommunen har ett samarbete med näringslivet, nu vill vi ha samma dialog med de ideella krafterna. En kommun klarar sig inte utan båda dessa sektorer, betonade hon.

Kommunalrådet framhöll vidare att det inte först och främst handlar om att kommunen ska spara pengar:

– Det handlar om att engagera människor, att folk ska känna att de behövs och gör en insats. Speciellt om man står helt eller delvis utanför arbetsmarknaden kan det få stor betydelse för ens hälsa.

Vid ett stormöte förra året med alla föreningar och kommuner man kunde få tag på utkristalliserades en referensgrupp. Den har tagit fram ett förslag till samverkan som har gått på remiss och som i slutet av april antogs av kommunfullmäktige.

– Nu återstår att se om föreningarna kan anta det.

Anna Ågerfalk var också stolt över det ideella utvecklingscentrum i centrala Örebro, som invigdes i veckan.

– Den lokalen ska fungera som en länk mellan det ideella samhället och kommunen, en opartisk arena där folk ska kunna träffas och också få tips om var de kan göra en insats.

Drivs från brodeributik

Ingalill Dahlquist är ordförande för lokalavdelningen, Örebro Frivilliga Samhällsarbetare. Det är från hennes lilla brodeributik på norr som mycket av ÖFS:s verksamheten drivs.

Hon intygade att samarbetet med kommunen har blivit betydligt bättre, även om hon gav en känga åt en del av socialtjänsten. Hon berättade också att man numera fått i gång ett samarbete med Överförmyndaren, något som har varit ett stort problem tidigare.

– Det fungerar tämligen bra här nu, tyckte hon. I dag känner vi att vi har ett bättre stöd.

Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare

RFS organiserar medlemmar som har lagreglerade frivilliga uppdrag.

Där ingår stödpersoner, kontaktfamiljer, gode män, förvaltare, kontaktpersoner med flera.

Värdet av alla ideellt producerade tjänster i landet räknas uppgår till 150 miljarder per år.

Totalt utförs 350 000 årsheltidsarbeten på ideell bas varje år.

Mer läsning

Annons