Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshindrad mantilläts svälja koppartråd

När socialpedagogen var koncentrerad på annat svalde den funktionshindrade mannen ett nystan koppartråd. Hela dagen gick utan att personalen upptäckte vad som hänt. Först på natten blev mannen opererad.

Annons

Det var i slutet av februari som en socialpedagog och den funktionshindarde mannen tog bilen ut på landet. Så här beskriver socialpedagogen om vad som hände:

”Sedan åkte jag och X med bil ut på landet för att ta en rejäl promenad. I

bilen fanns endast jag och X. Han försökte hela tiden att "fingra" på både

växelspaken och ratten varför jag körde mycket försiktigt och var uppmärksam på allt

han gjorde. Plötsligt ser jag hur han börjar få kväljningar ungefär som då man mår illa så jag stannar bilen och frågar hur det är fatt. Jag frågar om han mår illa eller om han har något i munnen men då upphör kväljningarna och han vänder sig leende mot mig, skakar hårt på huvudet, och säger: "jag mår bra"! Jag ber honom att gapa, vilket han gör, men upptäcker inget särskilt, så vi kör vidare. Detta inträffade ca kl 9.30.”

Först efter arbetets slut fattar socialpedagogen misstankar när han ser att koppartråden han använder för att få upp bilens centrallås är borta. Han ringer då mannens mamma och berättar om sina farhågor: Att mannen svalt metallnystanet.

Mamman tar kontakt med vården och mannen opereras på Universitetssjukhuset i Örebro samma natt.

Händelsen är anmäld och kommer att utredas av socialstyrelsen.

Ledningen för den dagliga verksamheten där mannen var inskriver ser allvarligt på det som hände och menar att det finns brister i rutiner och policy runt bilåkande. Nu ska detta ses över. Personalen behöver bli mer uppmärksam.

Mer läsning

Annons