Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Futuristiskt mode på slottet

Görel Lundberg, 19 år, har hyrt slottet och gör en egen modevisning. I går förvandlades länssalen på slottet till en port till universum. Där visades intergalaktiskt mode från framtiden.

Annons

Vad gör du om du är 19 år, arbetslös och intresserad av astronomi, sömnad och design? Görel Lundberg bestämde sig för att göra en modevisning med fokus på framtiden.  Hon tog studenten i våras och säger att hon är en riktig naturvetare som gillar matte och fysik bäst. En framtidsplan handlar om att läsa astrofysik vid universitetet i Luleå.

Men samtidigt gillar hon design och att sy kläder. En annan framtidsplan handlar därför om studier i textil design vid högskolan i Borås.

Medan hon funderar passar hon på att kombinera sina båda intressen och göra en modevisning på temat rymden och fantasier kring andra civilisationer ute i universum. Idén fick hon när hon tittade på den kultförklarade rymdserien ”Star Trek”.

För att nischa sig ytterligare, handlar det också om ekomode och återbruk. Görel har bland annat sytt en långklänning av en gammal gardin. Hon har också sytt en manlig korsett, som en lek med könsrollerna.

Modevisningen har specialskriven musik av Kalle Flodin och dessutom en gästdesigner.

– Hon heter Ingrid Linnea, en örebrotjej som läser design i Malmö, säger Görel.

Rymden kommer in i bilden via de projektorbilder på nebulosor och andra rymdfenomen som visas. Där har Görel fått hjälp från Örebro astronomiska förening att ta fram bilder och fakta.

Örebro kommun har satsat 5000 kronor i modevisningen via ”Ung peng” som stöttar ungas kulturarbete. Själv har Görel haft fullt upp med att sy färdigt kollektionen, prova den på modellerna, se till att trycka affischer och sätta upp och ställa i ordning Länssalen. Hon är inte helt novis i sammanhanget. Under gymnasiet ordnade hon och några klasskamrater en modevisning.

– Där lärde jag mig massor om hur man ska göra och inte göra, säger Görel och ler.

Mer läsning

Annons