Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fylleriet minskar i stan

Fylleriet i centrala Örebro har minskat. Ett nytt sätt att utbilda krögare och restaurangpersonal ligger bakom.
– Det handlar om en minskning med 30 procent de senaste åren, säger Leif Andersson på kommunens tillståndsenhet.

Annons

Uppgifterna kommer från en undersökning som tillståndsenheten beställt. I materialet ingår intervjuer med krögare, vakter, polis och de båda tillståndshandläggarna. Resultatet visar att under de senaste tre åren har såväl fylleriet som antalet lobbningar, Lag om omhändertagande av berusade personer, minskat i centrala Örebro.

– I Örebro har vi ett eget sätt att samarbete som vi nu ser resultat av. Vi har en nära dialog med polis, ordningsvakter och framför allt krögarna.

– Tidigare hade vi kurs för krögarna och det kanske anmälde sig en eller ett par från varje ställe. Sen skulle de i sin tur utbilda resten av de anställda. Nu gör vi i stället så att vi går till restaurangen och utbildar hela personalstyrkan samtidigt, från killen i disken till vakten, så att alla får ta del av hur lagen fungerar, säger Leif Andersson.

En annan anledning till det minskade stöket i centrum tror Leif Andersson beror på restaurang Njutas minskade öppettider. I april 2007 tvingades de ändra öppettiderna från klockan två på natten till klockan ett.

– Vi såg att det blev lugnare i kvarteret på en gång. Och det har hållit i sig. I dag har Cadillac bar öppnat och i Björnstugans gamla lokaler ligger Molly Bar. Men krogkartan ändras hela tiden.

Närpolischefen Magnus Johansson ser också att fylleriet har minskat i Örebro och säger att en av förklaringarna beror på krögarna själva.

– I dag vänder de sig till oss med sina problem och ber om stöd och hjälp. De väntar inte på de formella dialogträffarna som vi har med dem utan tar kontakt med oss direkt. Det är mycket positivt.

Mer läsning

Annons