Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Galleri Z i Odensbacken stänger

Odensbacken blir färglöst när Anders Zetterman efter nära 40 år stänger sitt Galleri Z.
– Det är tråkigt. Galleriet har också påverkats av konjunkturen, men de år som gått har varit fina. Jag är nöjd, säger Anders som trots allt inte har gett upp tanken på att ställa ut konst.

Annons
Stänger. Efter snart 40 år slutar Anders Zetterman som gallerist i Odensbacken.BILD: SVEN-ERIC ARDHAGE

Livet i naturen – och speciellt fågellivet – har präglat utställningarna genom åren på Galleri Z som öppnade 15 oktober 1971. Anders har som sagt visat mycket natur – men inte bara natur om nu någon trodde det.

Anders Zetterman har bjudit på bilder som är önskade av många. Bilder som visar något som man kan förstå. Bilder som är vackra.

Anders är en bygdens son, från Tybble, Asker närmare bestämt. Idén till Galleri Z föddes efter framgångsrika utställningar med Harald Wiberg och Lars Norrman i Fiskingegården.

Förste utställare på Galleri Z var Lars Norrman. Senare under premiäråret kom ”Spanien-Gustav” Rudberg, Harald Wiberg och Gunnar Brusewitz.

Det har varit otaliga utställningar på galleriet på Örebrovägen. Kring juletid har Anders Zetterman alltid haft samlingsutställningar.

Konstnärerna som specialiserat sig på fåglar har varit synnerligen populära, inte bara bland ornitologer utan även bland en bred allmänhet.

Förutom nämnda Wiberg och Brusewitz har även Staffan Ullström, Lars Jonsson och Stefan Gustafsson ställt ut. Dessa har återvänt nästan som hussvalor till Zettermans väggar.

Vid flera tillfällen har konstnärer inte bara varit på plats för att visa sina konstnärliga alster utan också för att berätta om sina resor och sina böcker.

Spovar, flugsnappare, ärlor och andra bevingade skönheter flyttar definitivt från Odensbacken.

I vår ser vi dem inte återvända till Anders Zetterman och hans Galleri Z.

Vad händer nu, Anders?

– Jag planerar att stänga vid nyår. Men jag hoppas att fortsätta med utställningar i någon form och på någon plats i Asker.

Mer läsning

Annons