Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt hantverkför ny mobilteknik

Hobby, skola, jobb. Så vill Agnes Falk och Viktoria Malas beskriva sin tillvaro som unga företagare. De har redan prisats för sitt arbete och siktar vidare mot nya mål.

Annons
Kreativ lösning: Tovade fodral till Iphone. Skapare Agnes Falk, till vänster, och Viktoria Malas.

Karrotjejerna har UF, Ung Företagsamhet, på skolschemat. Det innebär att de får skolning i hur man driver ett företag, med allt vad det innebär.

I höstas fick de UF-pris för bästa affärsplan. De glöder av entusiasm och satsar på sin produkt, ett närproducerat, miljövänligt handtovat fodral till Iphone.

– Allt är jättekul ...

Orden sprutar ur Agnes Falk och Viktoria Malas när Stadsliv möter dem i Karolinska skolans bibliotek. Man kan säga att Agnes och Viktoria eller Aggan och Viggan, som de kallar sig själva och sitt företag, förenar gammal tradition och ny teknik.

– Min mormor Hanne har tovat i alla år, och hon gjorde ett tovat fodral till en kamera. Då kom vi på idén att vi skulle kunna göra ett tovat fodral till en Iphone och då lärde hon oss hur man skulle tova. Fodralet skyddar Iphonen på ett bra sätt. På marknaden finns fodral, men de är av plast och silikon, berättar Agnes och Viktoria.

De första 50 fodralen såldes snabbare än snabbt. 80 nya gjordes och dessa säljs just nu. Aggan och Viggan är redo att producera mer.

Tjejerna tovar, pressar, stryker och fäster sina namnlappar på fodral. Det tar cirka 40–45 minuter att tillverka ett fodral.

Hur når ni era kunder?

– Vi har varit på julmässa på Krämaren, och så har vi visat fodralen på en julfrukost med UF-företag. För oss är det viktigt att få återkoppling till kunderna så vi kan utvecklas. Vi har visitkort och en blogg. På bloggen www.agganochviggan.blogg.se lägger vi ut text och bilder.

Aggan och Viggan har dessutom medverkat i en reklamfilm för UF.

– Det är mycket kul att se att folk använder just våra produkter.

I mars väntar en ny utmaning.

– Då ska vi ställa ut och ha en monter på en Våga vara egen-mässa på Conventum. Då tävlar vi också i olika klasser mot andra UF-företag.

Det finns inget fodral som är det andra likt.

– Nej, det stämmer. Alla fodral är individer. Kunden ska känna att hon eller han har sitt eget tovade fodral.

Vad säger ni rent allmänt om att ha UF på skolschemat?– Det är jättebra. Det är skola, jobb och hobby samtidigt. Vi lär oss mycket hela tiden. Nu läser vi inte bara för att få ett betyg. Nu lär vi för livet. Det vi framförallt har lärt oss är att det inte bara handlar om att framställa en produkt, i detta fall ett fodral. Vi måste också vara tuffa, ha skinn på näsan, ta för oss, och våga sälja oss själva, berättar Aggan och Viggan.

Individer. Ett smakprov på fodralen från Aggan och Viggan.

Mer läsning

Annons