Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ghezali släpptes för atthan hade svenskt pass

(UPPDATERAD 10:55) Örebroaren Mehdi Ghezalis svenska medborgarskap räddade honom från Guantánamo. Det visar nya hemligstämplade dokument som Wikileaks släppt.

Annons

Aftonbladet publicerar i dag uppgifterna ur dokumenten som USA hade för avsikt att offentliggöra år 2029. Tre månader före Mehdi Ghezalis frigivning sommaren 2004 skrivs en utvärdering om fången av en amerikansk brigadgeneral, där bland annat "bevisen" mot honom presenteras. Bevis som ter sig mycket märkliga och ofta konstruerade. Aftonbladet har tagit del av Wikileaksdokumenten med uppgifterna och nedan följer ett antal av USA:s bevis mot Mehdi Ghezali.

Träffat känsliga människor

Ghezalis far och bror ska ha träffat människor och utfört handlingar som anses som känsliga. Bland annat ska pappan ha träffat en "al-Qaida-medlem och trolig koordinator för Ansar al-Islam". Ansar al-Islam är en muslimsk terrororganisation. En person misstänkt för flygplanskapning ska också ha träffat Ghezalis bror.

Tidningsartikeln

Den amerikanske brigadgeneralen lyfter också fram en svensk tidningsartikel i vilken Ghezali utpekats som terrorist som skäl för att hålla honom fängslad. Vilken tidning det handlar om framgår inte.

"Överdrivet religiös"Ytterligare ett av USA:s "bevis" mot Ghezali handlar om hans personlighet och sociala situation. Han beskrivs som "överdrivet religiös, lättpåverkad" och att fadern "antas ha al-Qaida-kopplingar".

Greps med fel människor

Ghezali greps tillsammans med "23 andra araber" där flera erkänt att de är "al-Qaida-medlemmar". Detta utgör enligt brigadgeneralen också bevis mot Mehdi Ghezali.

Enligt Aftonbladet framgår det i Wikileaks-dokumenten att Ghezali inte hade släppts om han inte haft medborgarskap i Sverige, ett land som av USA anses som stabilt.

Mehdi Ghezali har inte velat kommentera uppgifterna till Aftonbladet. Till Expressen säger han:

– Det är kanske bra att sanningen kommer fram, jag vet inte... Men det är inte det viktigaste just nu. Jag vill bara gå vidare med livet.   

Mer läsning

Annons