Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gonorréfallen fortsätter öka

Antalet gonorréfall i Sverige blir fler, från 951 fall 2011 till 1 098 fall i fjol – en ökning med 16 procent, visar färsk statistik från Smittskyddsinstitutet.

Annons

 Trenden sedan andra hälften av 90-talet är att infektionen ökar för varje år.

- Nu har vi nått ett ganska stort antal fall, och det är en oroande utveckling, säger Inga Velicko, epidemiolog på SMI.

Infektionen är mer än dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor, vilket till stor del beror på att den sprids mer bland män som har sex med män än i övriga befolkningen.

Men på SMI ser man också en ökning av antalet fall bland unga heterosexuella. Gonorré är en sexuellt överförbar infektion som obehandlad bland annat kan leda till sterilitet. 

Gonorré behandlas med

hjälp av antibiotika, men forskare är djupt oroade över att den möjligheten kommer försvinna i framtiden. Bakterien har nämligen visat sig vara oerhört effektiv när det gäller att utveckla resistens.

Enligt Magnus Unemo,

docent i mikrobiologi vid universitetssjukhuset i Örebro och ansvarig för ett internationellt gonorré-expertlaboratorium för Världshälsoorganisationen (WHO), är det här ett stort folkhälsoproblem globalt som började uppmärksammas redan för fyra-fem år sedan.

- Oron har bara

ökat sedan dess, och det här har lett till att man i dag internationellt rekommenderar behandling med två skilda antibiotika. WHO:s senaste uppskattning visade på 106 miljoner gonorréfall världen över.

Mer läsning

Annons