Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkans 30 mil långa utmaning

I dag, klockan åtta på morgonen, börjar Håkan Persson att springa. Starten går från Marmorvägen i Glanshammar. På torsdag, sex dagar och 30 mil senare, ska han vara framme i Edsbyn.– Är huvudet dumt får kroppen lida, säger han och skrattar.

Annons

Håkan Persson är kyrkvaktmästare i Glanshammars församling. Han har fyllt 50 och har egentligen inte tränat speciellt mycket sedan han slutade spela fotboll som 16-åring. Men nu ska han springa de 30 milen upp till Edsbyn i Hälsingland.

Varför?

– Sonen går på bandygymnasiet i Edsbyn och när han började sa jag att om killarna som 16-åringar klarar av att flytta hemifrån, laga mat och tvätta kläder då borde jag kunna springa dit. Det har egentligen inget med Eriks själva idrott att göra, bara att jag tycker det var starkt gjort att ta det här steget och att klara allt själv samtidigt som man tränar.Nu tar han studenten och det här är en hyllning, kan man säga.

Erik Persson heter sonen och han är målvakt i bandylaget Edsbyn. Om allt går som det ska kommer kanske hela laget att sluta upp och springa den sista biten in i samhället tillsammans med Håkan Persson. Tanken är också att samla in pengar genom Bissen brainwalk under den här veckan.

– Jag kommer att ge tio kronor per avklarad mil, sen kan vem som helst satsa valfritt vad de vill, säger Håkan och berättar att pengarna, som ska gå till hjärnforskning, kan sättas in på Glanshammars församlings plusgirokonto.

Du ska alltså springa runt 30 mil på sex dagar. Hur förberedd är du?

– Det är väl sista året som jag börjat lagt manken till, innan har jag inte tränat någonting, sen jag var tonåring. Nu har jag sprungit mellan en och fyra mil i veckan, fast inte på vintern.

Hur ska du dela upp sträckan?

– Första dagen räknar jag med att komma en bit norr om Lindesberg, sen blir det Fagersta. Nästa etapp är Hedemora, sen vidare mot Falun. Det blir en fem mil om dagen och jag räknar med att det kommer att bli långa dagar.

Har du fått mycket tips och råd?

– Nej, jag har inte frågat om kost eller träningsråd, och jag har säkert inte tränat eller ätit rätt, men nu ska jag göra det här helt själv. Jag har inte tagit många utmaningar i mitt liv och det här blir ett sätt att göra något helt eget. Om jag nu ska göra något så här tokigt så vill jag göra det heltokigt.

Helt ensam kommer Håkan inte att vara ute på vägarna. Hans fru Kristina Persson kommer att cykla bredvid, och dottern Sofia ska åka före med bil och sköta markservicen.

Hur känns det nu?

– Det känns roligt. Jag skäms inte heller om jag skulle ge upp efter 15 mil. Jag offra inte liv och lem för det här.

Mer läsning

Annons