Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han cyklar till Irak för fredens skull

I november ska Abdallah Abdullaziz påbörja sin två månader långa resa till Irak – på cykel. Budskapet är fred för alla människor.

Annons
Abdallah Abdullaziz visar bilder från sina tidigare resor.

Vi träffar Abdallah Abdullaziz i hans lägenhet i Vivalla där han bor tillsammans med sin fru. Han håller nu på och förbereder sig inför inför sin långa resa till norra Irak. Han cyklar två timmar varje morgon för att komma i form. Han klappar på sin något runda mage och nickar mot sin fru:

– Det är hennes fel, säger han och skrattar.

Trots att Abdallah ska var borta så länge känner hans fru ingen oro:

– Det känns bra, jag är glad, säger hon.

Det är inte första gången Abdallah Abdullaziz gör en sådan lång resa. 1998 cyklade han hela vägen till FN:s huvudkvarter i New York i USA för att framföra sin protest mot konflikten mellan USA och Irak.

Han har även cyklat till Irak en gång tidigare för att hjälpa till att förse sjuka och handikappade med rullstolar och mediciner.

Abdallah Abdullaziz är medlem i flera organisationer. En av dem är en organisation i Tyskland som arbetar för mänskliga rättigheter, och det är tillsammans med den han utför sina resor. Organisationen hjälper honom dock inte med finansieringen av resorna, och han är beroende av bidrag från olika sponsorer.

Abdallah Abdullaziz är tydlig med att resan inte har några politiska motiv utan endast är en aktion för fred:

– Mitt mål är fred för barn, kvinnor och äldre, för alla människor, säger han.

Resan planeras att påbörjas i november och beräknas ta ungefär två månader. Han berättar att han planerat att möta andra cyklister från organisationen i England, men på grund av den oroliga situationen i Irak kanske han tvingas cykla ensam:

– Den här resan kanske jag blir ensam. De är rädda, förklarar han.

Anledningen till att han cyklar till norra Irak är för att han har goda kontakter där. Han berättar att han inte kan åka till Bagdad då hans medresenärer inte skulle vara trygga där:

– Jag kan inte hålla dem säkra i Bagdad, säger han.

Abdallah Abdullaziz berättar att han tycker att Sverige är ett fantastiskt och fredligt land, och han hoppas att hans resa kan få folk i hans hemland och i hela världen att kämpa för fred och få det lika bra som vi har det i Sverige:

– Jag får dåligt samvete över att vi bor här i ett litet rikt land. Jag hoppas mitt folk kommer tänka mer som svenskar, säger han och fortsätter:

– Mitt mål är att vara en fredsman.

Mer läsning

Annons