Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han köper gammal kyrka

Örebroföretagaren Lars Alm köper Trefaldighetskyrkan. Församlingen finns kvar och utökar sitt samarbete med Vasakyrkan.

Annons
Lars Alm.

Den över hundra år gamla Trefaldighetskyrkan, på Södra Strandgatan i Örebro, får ny ägare. Det är Örebroföretagaren Lars Alm som går in som ägare från den 1 januari 2016. Han driver företaget Lajac AB. Kyrkan kommer han att äga genom ett dotterbolag. Lars Alm vill inte kommentera köpesumman.

– Jag är nog inte någon typisk fastighetsägare. Köpet gör jag mer med hjärtat än med hjärnan. Jag vill att den väldigt vackra byggnaden ska vara kvar i originalskick och att verksamheten ska utvecklas där, säger Alm, som hoppas att fler personer ska få möjlighet att besöka lokalen i samband med konserter eller konferenser.

Alm har inte några visioner om att tjäna pengar på ägandet. För att den stora kyrksalen, med 750 platser, ska kunna användas mer än i dag finns krav på bättre utrymningsvägar och handikappanpassning, något som nu faller på honom.

Nuvarande ägare är före detta Metodistförsamlingen som i dag har 40 medlemmar på pappret, varav cirka 15 är aktiva.

– Vi är en liten församling och kyrkan är väldigt stor. För oss är det svårt att klara reparationer eller om något händer. Vi har arbetat med frågan i några år och nu har församlingen bestämt att kyrkan behöver säljas, säger pastor Rajan Ganda Mall.

– Vi har försökt sälja till andra församlingar och kyrkor men inte hittat någon som velat gå in som köpare. Till slut hittade vi Lars Alm. Vi fann varandra och det har blivit oerhört bra.

Församlingen kommer att finnas kvar och även få vara kvar i kyrkan så länge man önskar.

– Vi vill fortsätta göra insatser här i staden men vi kan inte fortsätta som det är just nu. Vi behöver göra förändringar och hitta ett annat sätt att arbeta på, säger Ganda Mall.

Under flera år har före detta Metodistförsamlingen samarbetat med Vasakyrkan, och det kommer nu att utökas. Sedan 2011 ingår de båda församlingarna i nya Equmeniakyrkan, där församlingar från Svenska Metodistkyrkan, Svenska Missionsförbundet och Svenska Baptistsamfundet ingår.

Sedan ungefär tio år tillbaka har körpedagog Krister Kallin hyrt in sig i kyrkan. I dag är det sex av hans körer som övar där. Från och med nästa termin kommer även den sjunde, manskören Lorelei, att öva i kyrkans mindre kyrksal.

– Den stora kyrksalen är en fantastisk konserthall. Jag hoppas Lars får till kraven så att stora kyrksalen kan öppnas. Det är en lokal som behövs, med fantastisk akustik som kompletterar de andra ställena som finns i Örebro, säger Kallin.

Mer läsning

Annons