Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han slogs medvetslösi ombyggd rutschkana

Rasmus är livlös när han landar i vattnet efter åket i Gustavsviksattraktionen ”Thunderstorm”. Han vaknar till, lyfts ur vattnet men blöder och talar osammanhängande. Ändå tillkallar personalen på badhuset inte ambulans.

Annons

Lördag eftermiddag. 20-årige Rasmus Nordh från Eskilstuna besöker Gustavsviksbadet tillsammans med tre kompisar. De bestämmer sig för att prova rutschkanan ”Thunderstorm”. Vännerna åker först och när Rasmus landar i vattnet ser de bara hans ögonvitor – han ligger kvar till synes livlös.

- Kompisarna trodde att han skojade, men när han inte rörde sig lyfte de upp honom till ytan. Då såg de blod rinna från ett jack ovanför ögat, berättar Rasmus mamma Carina Nordh.

Lyfts ur vattnet

Badhuspersonal tillkallas – Rasmus lyfts ur vattnet och leds på vingliga ben till ett vilorum. Där ställer badvärdarna kontrollfrågor till honom för att få klarhet i hans hälsoläge - Rasmus svarar osammanhängande. Trots det tillkallas inte ambulans. En av kompisarna ringer till mamma Carina och berättar vad som hänt.

- Jag frågade om jag kunde få tala med Rasmus, men hans kompis sa att det inte gick. Då förstod jag att det var riktigt allvarligt, säger Carina Nordh.

Carina och hennes man sätter sig omedelbart i bilen mot Örebro. De hämtar Rasmus och tar honom till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Där befarar en läkare att Rasmus kan ha fått en hjärnblödning och hans huvud röntgas akut.

Röntgen visar inget

Röntgen visar dock inget, men man konstaterar att han fått en rejäl hjärnskakning. Nu, ett par dagar efter olyckan, har Rasmus fortfarande minnesluckor från lördagseftermiddagen – han vilar i hemmet.

- Jag vill inte klandra någon för det här - det har hänt. Men man blir så himla rädd. Han kunde ju ha dött om inte hans kompisar varit där, säger Carina Nordh.

Rasmus Nordh är den tredje personen som skadat sig allvarligt i attraktionen ”Thunderstorm” sedan premiären i februari förra året. Efter de bägge förra tillbuden stängdes banan och byggdes om. Detta är enligt badchefen Marcus Virén inte aktuellt nu.

- Nej, ”Thunderstorm” är godkänd vid den senaste inspektionen. En olycka ska inte kunna hända om man åker på rätt sätt.

Menar du att Rasmus har åkt på ”fel sätt”?

- Nej, det påstår jag inte. Men rent teoretiskt finns risk att skada sig om man inte följer instruktionerna vid starten utan exempelvis åker på knäna.

Men med ombyggnationen förra året måste ni ju ha ambitionen att ingen ska skadas i ”Thunderstorm”?

- Ja, det är naturligtvis vår ambition, men det finns ju inga garantier. Vi beklagar att det ändå hände i det här fallet.

Din personal valde att inte tillkalla ambulans till Rasmus. Vilka instruktioner har de?

- Är personen illa skadad så är det inget snack – då ska man kontakta 112. Men sedan är frågan, var går bemyndigandet om man bedömer personen och hans sällskap som vuxna? säger Marcus Virén.

Mer läsning

Annons