Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han utmanar Werme

Emil Rissve, 21 år, utmanar Staffan Werme som förstanamn i kommunpolitiken i Folkpartiet. Han vill se en ny ledarstil där medlemmarna får mer att säga till om.

Annons

Det behövs en ny ledarstil inom folkpartiet, anser Emil Rissve, och därför utmanar han Staffan Werme om att vara förstanamn på valsedlarna 2014.

-Vi har olika syn på ledarskap. Båda är folkpartister och ganska lika i politiska frågor. Det skiljer en del i jämställdhetsfrågor. Jag har väl mer en liberalfeministisk agenda, säger han

Vad är problemet?-Jag skulle vilja se ett folkparti som styrs väldigt mycket av medlemmar. Felet är att det i dag finns inre krets i folkpartiet som styr. Jag tillhör själv den inre kretsen. Är man i den har man makt och påverkansmöjligheter. Är man inte det har man inte den möjligheten. Och det kan vara svårt att komma in i den inre kretsen. Jag vill bryta den inre kretsen och göra en hel organisationsomsvängning, säger Emil Rissve.

Är partiet toppstyrt?-En del skulle kunna definiera det så, absolut. Det finns en inre krets och den vill jag bryta. Jag tror att vi missar mycket av medlemmarnas kraft och engagemang, säger Emil Rissve.

Har du andra medlemmar med dig i utmaningen av Staffan Werme?-Det var personer med betydelse i partiet som tyckte att jag skulle göra det här, säger han.

Staffan Werme välkomnar utmaningen.

-Jag tycker att det är bra. Den stora risken för de flesta partier är om den stora stiltjen infinner sig, där det inte händer något. Det som är positivt med att Emil utmanar är dels att han är mycket yngre än jag, dels står vi för lite olika syner på folkpartiet och vad folkpartiet är och ska vara, säger han.

Är partiet toppstyrt?-Det där är en del av den moderna politikens villkor. När media ringer mig kan jag inte säga att det inte går att svara på den frågan utan vi måste först ha en medlemsdiskussion om det. Jag får återkomma. Den mediala politiken är kort och snabb, säger Staffan Werme.

Kan det bli för mycket Werme i Folkpartiet?-Man får ta åt sig av den kritiken, man ska aldrig säga att det är fel, därför att det här är en upplevelse som människor har, då finns inget fel i den. Samtidigt är det en del av den moderna politikens sidor kan man säga. Vi måste försöka förhålla oss till det på ett bra sätt, och se till att medlemmarna får vara aktiva på ett sätt där medlemsaktiviteten kan fungera och inte upplevs som en något som måste göras, utan något som verkligen är viktigt, säger Staffan Werme.

Ett nomineringsmöte fastställer listan någon gång i december 2013.

- Emil Rissve har sagt att han ska jobba häcken av sig för att se till att han blir vald, och då får väl jag jobba häcken av mig för att se till att det är jag som blir vald, säger Staffan Werme.

Annons