Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappade gillar Hägglunds förslag

Kristdemokraternas Göran Hägglund kom till Örebro med ett löfte att skapa 10 000 jobb för personer med funktionsnedsättning.

Annons
Positiv respons. Göran Hägglund lyssnar när Staffan Örneland, ordförande i HSO i Örebro län, berättar vad han tycker om förslaget att skapa 10 000 jobb riktade till funktionshindrade. BILD:HÅKAN EKEBACKE

När Kristdemokraternas partiledare kom till Örebro ville han ha en reaktion på deras löfte att skapa 10 000 jobb åt personer med funktionsnedsättning.

– Vi har diskuterat arbetslinjen, att alla kan få en möjlighet till arbete, men det finns en ganska stor grupp som har väldigt svårt att få jobb, som alltid upplever sig stå långt från arbetsmarknaden och inte får en chans att komma in, sade Göran Hägglund.

Förslaget kostar runt 1,3 miljarder och för de pengarna vill Kristdemokraterna skapa de 10 000 jobben i kommuner, landsting samt statliga myndigheter och bolag.

– Jag tror att det kan vara både enklare och väldigt kvalificerade jobb, sade Göran Hägglund.

Någon undrade om det är heltid som gäller eller om det gick att jobba mindre utan att vara jagad av Försäkringskassan

– Självklart är det inte bara heltidsjobb, sade han.

Det påpekades också att det ofta kan vara svårt att komma tillbaka i arbetslivet när man har en funktionsnedsättning. Många har varit borta i flera år och då måste det få ta tid att anpassa sig.

– Jag tror inte att man ska ställa hundraprocentiga krav eller hur man ska uttrycka det. Att skapa sådan här rutiner för dem som varit borta gör man inte över en natt. Målet är att lugnt komma tillbaka och känna trygghet och att man växer vecka för vecka, sade Göran Hägglund.

Staffan Örneland från HSO, Handikappförbundens samarbetsorgan, i Örebro län, var väldigt positiv.

– Vi är mycket tilltalade av förslaget. För den hemska sanningen är att när vi tar fram statistik om de här grupperna när det rör arbetsmarknad, jobb och utbildning så är det så att vi ligger på dubbla nivåer jämfört med andra grupper. Vi har högre arbetslöshet och dålig utbildning, sade han.

Han undrade sedan om Göran Hägglund hade de andra partierna i Alliansen med sig på detta förslag.

– För det första är det så att inget parti är emot goda idéer på det här området. Jag känner lite att det framför allt ligger på oss själva att konkretisera och utarbeta så detaljerade förslag att det blir svårt att säga nej, förklarade han.

Gören Hägglund

Mer läsning

Annons