Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans blev av med personlig assistans

Vad är livskvalitet för dig? För Hans Borkowski är det att varje dag få komma ut ur lägenheten med hjälp av sina personliga assistenter. Nu har Försäkringskassan bestämt att han inte längre får ha assistenter. Från tolv timmar per dag till noll.
– Då får jag inget liv, jag blir ett vårdpaket.

Annons

Blandrashunden Berts svanstofs slår som en vindrutetorkare mot soffan. Hans Borkowski drar handen genom det korta håret och skrattar, men under ögonen syns mörka ringar.

Sedan den 18 maj har han inte sovit en hel natt. Då ringde telefonen i Hans lägenhet och assistanssamordnaren i Stockholm berättade: ”Vi måste säga upp alla dina assistenter.”

Tillvaron i gungningHans förstod inte. Varför hade ingen ringt honom? Försäkringskassans handläggare bekräftade. Jodå, från tolv timmar om dagen till noll. I stället hänvisas Hans till Örebro kommun och vet fortfarande inte vilken hjälp han kommer att få. Tillvaron gungar.

– Tänk dig in i min situation! Hur skulle du själv reagera?

Blir gradvis sämreMusklerna förtvinar. Hans blir gradvis sämre trots att han tränar varje dag.

Muskelsjukdomen satte gränser redan när Hans var 20 år och länge vägrade han ta emot hjälp, han ville klara sig själv. Rullstolen blev stående i ett hörn. De första assistenterna såg han som inkräktare.

– När jag insåg att det inte är fult med varken rullstol eller assistenter blev allt plötsligt möjligt igen. Gränserna suddades ut. Jag kunde ta mig upp på stan, få hjälp att laga mat, fotografera, träna med hunden. Det kändes som om ingenting var omöjligt, säger Hans Borkowski.

Nya gränserNu är det inte längre sjukdomen utan Försäkringskassan som sätter gränserna. Så känns det. Det är Försäkringskassan som räknar och beslutar om hur många timmar och minuter assistenterna ska komma varje dag. Tolv timmar per dag räcker mer än väl vissa dagar. Andra dagar vill han göra mycket och då känns tiden knapp. Men makten har tidigare varit hans.

– Livskvalitet för mig är inte så märkvärdigt. För dig är det självklart, om det är fint väder så tar du en promenad. För mig är det betydligt krångligare, men det går. Om jag bara får hemtjänst förtvinar jag.

Vad är livskvalitet för dig? För Hans Borkowski är det att kunna bestämma vad han ska äta, att handla maten, vara med och laga maten. Mexikanskt, kinesiskt eller grillat.

– Att få en sån där matlåda från hemtjänsten ... Jag tycker att de som beslutar borde prova på att sitta i rullstol en vecka. Jag tror inte riktigt de förstår.

Mer läsning

Annons