Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är moderaternas nya ledare i Örebro

Anders Åhrlin, 33, blir nytt kommunalråd för Moderaterna efter Kent Persson. Det föreslog valberedningen på tisdagen.
– Det känns oerhört spännande och hedrande, säger Anders Åhrlin.

Annons

Anders Åhrlin är en doldis i Örebropolitiken och sitter i dag inte i kommunfullmäktige. Han jobbar som poliskommissarie i Örebro och är ledamot i Vuxen- och arbetsmarknadsnämnden.

Mellan 1997 och 2001 var han verksam som gruppledare för Moderaterna i Vansbro. Därefter utbildade han sig till polis och hade en yttre tjänst i Stockholm vid Huddinge och Södertörnspolisen. Sedan 2007 är han enhetschef inom polisen i Örebro.

Förslaget kommer efter ett enhälligt beslut från valberedningens sida och den 14 juni ska den moderata fullmäktigegruppen ta ställning till förslaget.

Hur ska du fortsätta arbetet som kommunalråd efter Kent Person?

– Jag ska fördjupa arbetet med trygghet- och välfärdsfrågor. Moderaterna ska bli väldigt tydliga med att barn ska känna sig trygga i skolan och med kunskaperna i skolan. Föräldrar ska känna trygghet att ha barnen i skolan och förskolan. Man ska också som gammal kunna känna sig trygg i Örebro. Och Moderaterna ska vara det parti som lyssnar bäst.

Du sitter inte i kommunfullmäktige. Är inte det en jobbig situation?

– Jag får yttra mig i kommunfullmäktige och delta i diskussioner, men har ingen förslags- eller beslutsrätt där. Men jag tror det kommer att lösa sig väldigt bra ändå, om jag får förtroendet. Moderaterna är inte en individ, utan består av många duktiga företrädare. Utifrån det perspektivet ser jag inte det som ett problem i sig.

– Anders Åhrlin har goda ledaregenskaper som visat sig i de engagemang han har haft. Vi har velat få in ett nytt tänkande, säger Per-Olof Thulin som är ordförande för valberedningen, om valet av kandidat.

Han tror inte att det finns någon risk för att jobbet blir sämre för att Anders Åhrlin inte sitter i kommunfullmäktige.

– Nej. Ibland måste man söka nya kandidater och få en fräschhet och ett nytt engagemang. Många gånger kan det bli betydligt bättre att ta in någon ny än etablerade personer, säger han.

Vem blir så kallat ”förste kommunalråd” då, Maria Haglund eller Anders Åhrlin?

– Nja, det finns väl inget som heter så, men det är ju så att Anders ersätter Kent, så Anders är föreslagen som gruppledare.

Som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, också det en post som Kent Persson hade, föreslår valbredningen kommunalrådet Maria Haglund.

När valet till kommunstyrelsen gjordes begärdes proportionella val, vilket innebär att när någon försvinner kan ingen ny ersätta den personen. Däremot kan man stoppa in en befintlig ersättare.

Valberedningen föreslår dock nu att den nuvarande ersättaren Marcus Bäckström lämnar sin plats åt Anders Åhrlin, så att han kan bli ersättare i kommunstyrelsen.

– Den processen kan dock inte komma i gång förrän Anders har blivit vald. Den frågan äger gruppen och partiet, säger Per-Olof Thulin.

Mer läsning

Annons