Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är sommarvärmen

Mitt i påsken kom sommaren – en månad tidigare än vanligt. Örebro var först i landet att få sommarvärme.
– Det är kanon, att få lata sig i gräset med barnen är årets höjdpunkt, säger Christoffer Wadensten.

Annons
Glasspaus. Christoffer Wadensten och dottern Tekla-Li tog en paus vid Nikolaikyrkan. ”Roligast med sommaren är att bada”, säger Tekla-Li.

Enligt Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, började sommaren i Örebro förra söndagen, den 17 april. Sedan dess har medeldygnstemperaturen varit minst tio grader, fem dagar i rad.

– Det har gått ner till några få plusgrader på nätterna, men det har inte spelat någon roll eftersom det varit så varmt på dagarna, säger Alexandra Ohlsson.

Örebro var tillsammans med Skövde och Malexander först med att få sommar. I övriga landet får invånarna vänta ett tag till, även i södern.

– Malmö har kommit närmare, men är inte riktigt där än. Platser nära kusten kan påverkas av kyligare vatten, det är väldigt avgörande för hur temperaturerna hamnar under nätterna, säger Alexandra Ohlsson.

Enligt SMHI kom sommaren till Örebro ungefär en månad tidigare än det genomsnittliga datumet. Förra året fick örebroarna vänta till den 14 maj.

NA pratade väder med örebroare på stan i går. Alla gladdes de åt den nya årstiden, även om de flesta fortfarande ansåg att det är vår.

Mia Norell och Josef Ibrahim gick däremot helt på SMHI:s linje. De firade sommaren med att lapa sol i badkläder i Stadsparken samtidigt som de spelade en omgång av sällskapsspelet När och fjärran.

– Det bästa med sommaren är att det är varmt och att man kan vara ute, säger Mia.

– Ja, och att kunna dricka öl ute, fyller Josef i.

De tycker att Stadsparken är bästa platsen när man vill njuta av solen och inte har tid att åka någon längre bit.

– Mitt i sommaren vill man gärna kunna bada också, säger Josef.

Vid Nikolaikyrkan hade Christoffer Wadensten tagit en glasspaus med 5-åriga dottern Tekla-Li. Att få lata sig i gräset med barnen är årets höjdpunkt enligt Christoffer.

– Vi bor i lägenhet och brukar gå till Stadsparken, säger han.

Tekla-Lis ögon lyser upp när Stadsparken kommer på tal och hon berättar att hon gärna tar sig ett dopp i plaskdammen på sommaren.

I dagarna har det varit temperaturer över, och mycket över, det normala i hela landet. Alexandra Ohlsson lovar att högtrycket kommer att hålla i sig hela helgen.

– Det blir temperaturer upp mot 20 grader, soligt väder och uppehåll, säger hon.

Spelar spel. Josef Ibrahim och Mia Norrel hade ingen lust att stanna inne och fira påsk i går. Men båda var tvungna att jobba på eftermiddagen.

Fakta

Att bestämma ett datum för när det är sommar är svårt. SMHI:s meteorologer säger att sommaren har anlänt när medeldygnstemperaturen överstiger 10 grader, minst fem dygn i följd.

Om fem dygn i följd har sommartemperatur räknas det som sommar från det första dygnet. Även om det därefter blir kyligare temperaturer så räknas det fortfarande som sommar.

I Örebro anländer sommaren normalt i mitten av maj, medan det i Norrlands fjälltrakter kan dröja ända tills sommarsolståndet eller senare. I högfjället, ca 1000 meter över havsnivån, är temperaturen i medeltal så låg under hela året att det aldrig blir någon sommar enligt den klimatologiska definitionen.

Källa: SMHI

Fakta

Påskdagen infaller den första söndagen efter den första fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844.

2000 – 22/4

2001 – 14/4

2002 – 30/3

2003 – 19/4

2004 – 10/4

2005 – 26/3

2006 – 15/4

2007 – 7/4

2008 – 22/3

2009 – 11/4

2010 – 3/4

Mer läsning

Annons