Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är torget som blev över

Minns ni torgbråket? Hur Vänsterpartiet och Bernadottearrangörerna slogs om att få vara på Stortorget. Hur historien slutade?Tja, mycket väsen för lite ull, kan man väl säga.

Annons
Arkivbild:Vill också ha. Först ville alla vara på Stortorget. Nu ska ingen vara där. I dag berättar vi historien om vad som hände med det stora torgbråket i Örebro.

Det var för drygt ett år sedan som bråket mellan antirojalisterna och kungaförespråkarna drog i gång i Örebro. Samtidigt som man planerade firandet för att det var 200 år sedan Jean Baptiste Bernadotte valdes till kronprins just här i Örebro, drog Vänsterpartiet med politikern Murad Artin i spetsen i gång en alternativ folkfest som en motvikt till, som man uttryckte det, kungajippot i stan.

Men var skulle de båda arrangemangen hålla till? Stortorget var den givna platsen och Murad Artin var först ut. Redan i juni 2009 bokade han torget för en folkfest året därpå.

– Vi fick klartecken från torgmästaren att vi bokat. Det finns mejl på det, berättar han.

Men i augusti vaknade Bernadottejubileet och ville ha samma torg. Kristdemokraten Lars O Molin är ordförande i styrgruppen för Bernadottejubileet som sedan bytte namn till Örebro 2010. Han och kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme gick båda till attack i NA och menade att inte vem som helst kunde boka ett torg. Och på tekniska förvaltningen, som har hand om de här ärendena, påpekade man att det gällde att först ansöka om tillstånd hos polisen innan man kunde skicka in en förfrågan till kommunen.

Så Bernadottearrangörerna skyndade sig att ansöka hos polisen och sedan vidare hos kommunen – och fick på så sätt första tjing på torget.

– De ändrade på reglerna, tidigare skulle man söka hos torgmästaren först men nu var det plötsligt polisen som gällde och då missade vi platsen, säger Murad Artin.

På tekniska förvaltningen håller man inte med. Enhetschef Magnus Eriksson förklarar att så här har reglerna alltid sett ut.

– Man kan ringa hit och fråga men inte boka innan man varit hos polisen. Så har det alltid varit.

Men han håller också med om att det blev en miss någonstans. Mejlet som gick till Murad Artin att torget var bokat skulle inte ha skickats.

I dag tycker Murad Artin att Bernadottearrangörernas agerande var på sandlådenivå.

– Ja, det var väldigt töntigt. De försökte stoppa oss men vi ville inte bråka och ska nu vara på Våghustorget i stället.

Är du nöjd med det?

– Ja, absolut. Det är helt okej. Våghustorget är en central plats och vi är inte missnöjda på något sätt. Allt slutade bra.

Detsamma menar Lars O Molin som helst inte vill att den här historien dras upp igen.

– Det där har jag glömt bort, säger han först men påpekar sedan att det kanske blev lite väl hetsigt just när bråket begav sig.

– Det var lite heta känslor då men frågan om hur man bokar ett torg i Örebro har väl egentligen aldrig ställts på sin spets. Regeln är ju att man ska gå till polisen först och kanske skulle torgmästaren ha hanterat det här på ett annat sätt.

Hur slutade sedan historien? Jo, nu ska ingen vara på Stortorget. Arrangörerna av Örebro 2010 ändrade sig när de väl fått igenom sin bokning och ville vara på Järntorget i stället.

– Vi kom fram till att Järntorget är ett bättre torg, en vackrare plats med Slottet och Karl Johan-statyn, säger Lars O Molin.

Så om ni hade bestämt er för det från början hade nu sluppit allt det här?

– Ja, men nu har vi lagt det där bakom oss. Ingen hardfeeling här inte. Allt löste sig ju på bästa sätt.

Men Stortorget kommer inte att vara helt oanvänt på lördag. När Järntorget får kungafamiljen och Våghustorget folkfest och Mikael Wiehe så får Stortorget i alla fall i kommunens bokningslista stå som ”publikyta”. Och något torg ska ju vara det också.

Norr. ... Lars O Molin (KD) ska hålla till på Järntorget.

Mer läsning

Annons