Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här brinner ljusetför Eva Magnusson

Det brinner ett ljus i andaktsrummet på Örebro universitet. Eva Magnusson var en uppskattad kollega och lärare. Många söker sig nu till krisstödsgruppen för att samtala och försöka förstå.

Annons
Krisstödsgrupp, Örebro Universitetet, Stilla rummet, minnesstund, Eva Magnussons minne, Krisstödsgrupp, Örebro Universitetet, Stilla rummet, minnesstund, Eva Magnussons minne,  Johan Linnman

– Det är viktigt att det finns möjlighet för människor att inte vara ensamma med sina tankar och sin sorg, säger studentprästen Johan Linnman.

En munblåst gul vas med röda rosor står på bordet i andaktsrummet. Den symboliserar ”retorikern och solstrålen Eva som kastade ljus över mörkret” står det på en lapp som är fäst på vasen. Texten är skriven av några av Eva Magnussons närmaste studenter.

Tryckt stämning

På Akademin för humaniora där Eva Magnusson arbetade är stämningen tryckt. En kollega på väg upp för trappan låter oss veta att hon är mycket ledsen. Den utdragna processen som ännu inte gett svar på alla frågor har berört alla djupt. ”Evas närmaste elever är helt förstörda”, säger kvinnan.

Redan när försvinnandet blev känt drog universitetet i gång sin krisstödsgrupp. Där ingår personalavdelningen, Campushälsan och Universitetskyrkan. Behovet har varit stort av att prata.

Inte bara sorg

Studentprästen Johan Linnman är en av dem som möter de sörjande. Samtalen har kommit att handla mycket om hur en sådan här sak kan hända.

– Det är inget naturligt dödsfall när man bara känner sorg. Man undrar också varför.

– Det är också speciellt att han som sitter häktad för mordet också är anställd här. Universitetet är tydligt med att inte döma någon som inte är dömd. Men frågorna finns där. När det kommer ny information får vi vara beredda på vad det väcker.

Mer läsning

Annons