Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här fick hon beskedet som raserar hennes liv

Bakom stängd dörr hos Röda Korset. Med en sjuk dotter som behöver blodtransfusion. Ingen tolk på plats. Via en högtalartelefon fick Manal El Banna beskedet som raserar hennes, lilla Rims och de båda systrarnas liv.

Annons
Gränslös förtvivlan. Trots att lilla Rim är dödssjuk och endast kan ta emot näring genom en slang i näsan anser inte Migrationsverket att det finns medicinska skäl för henne att stanna i Sverige. I går fick Manal El Banna ta emot beskedet hos Röda korset att familjen ska utvisas till Libanon.

Likt en planka som sträcks ut till en druknande. Så kom hjälpen från Röda Korset att te sig för ensamstående Manal. Ett sista hopp om att få stanna i Sverige, där lilla Rim får den vård hon måste ha för att överleva.

Manal har väntat och hoppats, skakat av ångest och rädsla, väntat och hoppats igen. I går var stunden kommen. Med Rim i famnen och systern Ghena vid sin sida kom Manal till Röda Korsets lokaler på väster för att få besked.

– Vi måste till sjukhuset sedan. Rim mår inte bra, var det sista Manal sa innan dörren stängdes om kvinnorna och barnet.

Vi från NA, jag och fotografen Kicki Nilsson, fick inte följa med in. Röda Korsets flyktingassistent ville inte det. Vi fick aldrig veta varför.

I stället satt vi utanför och hörde ljuden från en högtalare. Insåg efter en stund att det var den tolkhjälp som Manal skulle få. Ingen tolk på plats personligen, en människa som möter ens ögon och förstår vad man säger.

Efter en timma rycktes dörren upp. En enda blick från Manal och det stod klart att allt var över. Tårarna kommer och Manal rusar planlöst ut på parkeringen. Över hennes axel tittar Rim. Den lillas ansikte är sjukligt blekt och hennes ögon ser i detta svarta ögonblick alldeles tomma ut.

– Migrationsverket vill inte ändra beslutet. Om det händer Rim något när vi utvisas får de ansvara för det nu, säger Manal med skärande förtvivlan i rösten.

Sen tar det stopp. Hon förmår inte säga mer. Det finns inga ord som kan beskriva det hon känner.

Ghena skjutsar Manal och Rim direkt till sjukhuset. Sjuksköterskan Mona Andersson säger att Rims blodvärde håller på att sjunka. Doktorn måste titta extra på henne. Manal kämpar mot sorgen och tröttheten. Hon har varken sovit eller ätit på många, många timmar.

Läkaren Stefan Särnblad tror att Rim måste ha blodtransfusion. Men Manal måste hem till sina andra döttrar nu.

Det blir bestämt att man ska fortsätta vården av Rim på fredagen. Annars är risken att hennes tillstånd blir livshotande igen.

Manal lägger Rim i vagnen och går mot bussen. Den sjuka lilla flickans dagar i Sverige är nu räknade.

Mer läsning

Annons