Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här greps misstänkteyxrånaren från Örebro

Efter fyra år som efterlyst har en 34-årig man gripits på Irland. Mannen är misstänkt för ett miljonrån mot en bank i Gävle 2005. Nu är mannen – som är född och uppvuxen i Örebro – häktad för det uppmärksammade rånet.

Annons

Det var i oktober 2005 som två män beväpnade med yxor kom över 1,1 miljoner kronor vid ett rån mot SEB i Gävle. Rånarna försvann i en bil som eldades upp efter flykten. Det skulle dröja fram till 2007 innan polisen lyckades spåra 34-åringen till en adress i staden Bundoran på Irland. En europeisk arresteringsorder utfärdades mot mannen - men inte förens den 13 januari i år kunde han gripas.

– Då hade han tömt ut sina möjligheter till vägs ände. Myndigheterna på Irland valde att lämna ut honom efter fyra år. Vi har vetat länge var mannen har uppehållit sig men tvingats vänta på ett beslut att få honom utlämnad, säger Krister Peterson, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren.

Den fyra år långa tiden som efterlyst bankrånare var över. Mannen som är född och uppvuxen i Örebro fördes tillbaks till Sverige.

Nu är han misstänkt för rån, grov stöld och mordbrand. I måndags häktades han vid tingsrätten i Gävle – trots sitt eget nekande.

– Jag förstår inte hur han kunde häktas. Det finns ingen domstol som skulle döma honom på den bristfälliga bevisning som presenterades. Det finns en dna-träff men den är medelmåttig. Ensam är den bara ett indicium, säger Hans Östberg, som är 34-åringens advokat.

Mannen häktades som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.  Åklagaren har nu två veckor på sig att väcka åtal.

– Bevis är en färskvara. Det är klart att läget förändrats under de år som gått. Men det finns teknisk bevisning och jag har goda hopp om att det kommer leda till åtal. Jag vill inte kommentera bevisläget närmare än så, säger Krister Peterson.

Populär turistort

Turistorten Bundoran är en kuststad i nordvästra Irland, ungefär tre timmars bilväg från Dublin.

Staden har cirka 1 700 invånare.

Mer läsning

Annons