Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan det bli både nya bostäder och kafé

Nu planeras det för fullt vid Slussen på Öster. Där kan det bli både nya bostäder och ett kafé.

Annons
Vill bygga till. Anna Lunander och Göran Grufman äger sedan ett par år tillbaka ett bed & breakfast vid Slussen. Nu har de planer att bygga till ett kafé. Anna syns här vid den gamla smedjan som byggts om till uthyrningsrum. Notera de gamla skyltarna vid tegelväggen, från den tiden när det fanns tvätteri och smedja på tomten vid ån.

Saker och ting är på gång vid Slussen på Öster. För att börja med Villa Östanå. Huset ägs av motorprofilen Stig Blomqvist. För ett par år sedan ville Stig riva villan och bygga nytt. Det blev nej i byggnadsnämnden, som menade att huset har ett stort kulturhistoriskt värde. Nu har Stig en annan idé.

– Att renovera och bygga en kompletterande del till huset för att kunna hyra ut bostäder, säger han på mobiltelefon.

Ansökningshandlingar och ritningar har skickats in till kommunen, men än är inget klart.

– Det är bara planer än så länge. Nu är det bara att avvakta. Men det är inget stort bygge, och det måste förstås passa in i miljön, säger Stig.

Stig Blomqvist har ägt villa Östanå i åtta år. Först hade han tänkt att själv bosätta sig där, men det blev i stället föräldrahemmet i Stora Mellösa.

Grannfastigheten ägs av paret Anna Lunander och Göran Grufman. De driver Slussen bed breakfast.

– Vi övertog rörelsen 2008 och har byggt om, så nu finns fyra rum för uthyrning, berättar Anna.

Göran är nytillträdd vd för Örebro Kommunfastigheter, och kommer inte att jobba dagligen med bed breakfast.

– Nej, det har jag inte tid med. Anna kommer att ha det operativa ansvaret, säger han.

Ägarna vill nu dels bygga till sin egen villa på tomten, och dels göra en utbyggnad av uthyrningshuset för kaféverksamhet, öppet för alla som vill komma. Men några kommunala beslut är inte tagna, precis som när det gäller villa Östanå.

Anna och Göran har renoverat bed breakfast delen, och utökat verksamheten genom att göra i ordning den gamla smedjan för uthyrningsbruk. I samband med renoveringarna fann de gamla beställningsböcker från den tiden när det fanns ett tvätteri på fastigheten.

– Det är 100 år gamla anteckningar som låg mellan innertaket på vinden. Vi kommer att skänka böck-erna till Örebro stadsarkiv, berättar Anna Lunander.

Villa Östanå och det som i dag är bed breakfast var fram till för ett antal år sedan en fastighet, som sedan styckats av. Sekelskifteshuset Östanå var i många år känt som ”Konstnärshuset” då Harriet Hultkrantz bedrev verksamhet där. Fastigheterna med dess gamla byggnader anses som en viktig länk från den tid då Skebäck varvsverksamhet och industrier växte fram i den östra stadsdelen.

Villa Östanå. Sekelskiftesvillan ägs av rallylegendaren Stig Blomqvist, som nu vill renovera huset och även bygga en kompletterande byggnad på fastigheten.

Mer läsning

Annons