Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här lär sig de äldreFacebook och Youtube

Under sommaren kan äldre gå på datorkurs. Sonja Frendel, 84 år, får hjälp att surfa på kultursajter.
– Konst är det bästa jag vet, säger hon.

Annons
Omar Mohammed hjälper Margareta att boka flyg.

Nysvenska ungdomar håller datorkurserna under tre veckor på fyra olika platser i Örebro. På Brolyckan, ett boende för de som är 55 år eller äldre, finns 18-åringarna Dashne Akram och Omar Mohammed.

– Alla har olika önskemål. Vissa läser tidningar, andra betalar fakturor eller lyssnar på musik. Något som blir allt mer populärt är att skaffa ett Facebook-konto, säger Dashne Akram.

84-åriga Sonja Frendel bor på Brolyckan och hon har redan blivit väl bekant med Dashne. Sonja har ett stort konstintresse, och hon ger Dashne en lång utläggning om den gula kaninen på Stortorget, innan de sätter sig framför datorn. Tillsammans surfar de på sajter om konst, film, teater och litteratur.

– Fullärd blir ingen, men oj vad Dashne kan, säger Sonja.

Sonja är även aktiv på Brolyckans andra aktiviteter.

– Jag går på allt utom gudstjänsterna på grund av en ryggskada.

Margareta, en kvinna som inte bor på Brolyckan, har också bokat en tid för datorhjälp. Omar visar hur hon bokar flyg till London.

– Jag flyger till Los Angeles varje år och hälsar på min dotter. Förut bodde jag i England, då var det mycket enklare. Nu är det dyrt och krångligt, men Omar hjälpte mig att hitta ett billigt flyg, säger hon.

Datorkursen ordnas av Transfer, en ideell verksamhet som skapar samarbeten mellan arbetsliv och skola. Ungdomarna som jobbar med kurserna kommer från Somalia, Irak, Sudan, Vietnam och Jemen. Det är en del i Transfers mentorprogram och ungdomarnas feriepraktik.

Dashne Akram hjälper Sonja Frendel att skriva.

Mer läsning

Annons