Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska kungen sova

– Det är sagt att det ska finnas två gästrum till kungen i varje residens, berättar landshövding Rose-Marie Frebran när hon tar emot på slottet för att visa gästrummen där kungafamiljen ska husera en natt i augusti.

Annons
Ena halvan bäddad. Bara den ena halvan i kungaparets säng är bäddad, konstaterar Rose-Marie Frebran. Det beror på att Marianne Bernadotte är i antågande och ska övernatta här, dagen efter NA:s rundtur i de kungliga sovrummen.

Det är under Bernadottedagarna, som hålls för att uppmärksamma 200-årsjubileet av att Karl XIV Johan valdes till kronprins i Örebro.

På Örebro slott består de kungliga rummen av två sovrum, med ett litet sällskapsrum som skiljer de båda rummen åt. Och så tillhörande badrum, förstås. Kungen och Silvia ska bo i det största rummet. Det andra blir Victoria och Daniels. Madeleine och Carl Philip får sova i varsitt rum på en annan våning.

Högt i tak

Vi kliver in i kungen och Silvias rum först. Det är rymligt och luftigt, med högt i tak. Förstås, det är ju ett slott! I taket hänger en kristallkrona. Golvet är klätt i parkett, tapeten är ljus. Precis till höger om dörren står en grå garderob med en spegel på. På golvet ligger en stor, ljus matta, designad till prins Eugens 70-årsdag, som var hertig av Närke.

Rakt fram i rummet finns en dubbelsäng i grått trä med tillhörande sängbord.

Rose-Marie Frebran lyfter lite på det gröna överkastet och konstaterar att bara den ena sänghalvan är bäddad.

– Det är för att Marianne Bernadotte ska sova i den här sängen i morgon (läs onsdagen den 2 juni). Hon ska inviga Sigvard Bernadottes utställning på länsmuseet, Design Bernadotte, berättar hon och fortsätter:

Omklädda möbler

– Stolarna och pallen har vi klätt om inför kungen och Silvias besök. Även några kuddar har fått nytt tyg. Vi ska byta överkastet också. Det ska vara i samma tyg. Så rummet kommer att ge ett piggare intryck när de är här.

Det blir även nya fräscha krukväxter och dessutom ställs blombuketter in.

Man kan inte låta bli att undra om kungafamiljen har framfört några speciella önskemål, en önskelista som vita liljor, skumpa eller så, som ska finnas på rummet när de anländer. Men det har de inte. Roomservice blir det inte heller. Dagens schema är späckat och tiden som familjen tillbringar på rummen blir förmodligen inte lång.

– Men husfrun ställer säkert in mineralvatten och frukt eller kanske någon twistpåse, säger Rose-Marie Frebran.

Sett likadana ut

Husfrun, det är Mirjam Andersson det. Hon har jobbat här i 19 år och kan berätta att rummen har sett likadana ut sedan hon började.

Själva rummen saknar tv, så zappande från sängen kan kungen inte ägna sig åt. I stället får de alla tränga i hop sig i det lilla sällskapsrummet. Den gröna soffan därinne är ganska liten. Å andra sidan är de förstås inte här för att se på tv, utan för jubileumsfirande och middag på slottet.

Victoria och Daniel kommer för övrigt att ha utsikt över folkfesten och konsertscenen som ska byggas upp vid statyn av Karl XIV Johan på Järntorget från sovrumsfönstret. Deras sängar, två bruna enkelsängar ihopställda till en dubbelsäng, pryds av ett gult överkast. Vid ett litet bord med en stol längs ena väggen kommer kanske Victoria sitta och måla naglarna?

En annan våning

På en annan våning finns Madeleine och Carl Philips rum. Två små söta gästrum, likadana fast spegelvända och sparsamt inredda med säng, byrå och en röd fåtölj. Det ena rummet går i grönt och det andra i blått. Det blå har dessutom handmålade tapeter, blå och gula blommor mot vit botten.

För kungabarnen blir det premiär på slottet i Örebro, men kungaparet har sovit här åtminstone en gång tidigare, 1984, berättar Rose-Marie Frebran.

Och en gång i tiden bodde faktiskt Karl XIII i residenset på slottet. Det var 1810, när riksdagen var samlad i Örebro. Då bodde han här i tre månader.

Handmålade tapeter. Här, i ett blått rum med handmålad tapet, ska Madeleine eller Carl Philip sova i augusti när de gästar Örebro, berättar husfrun Mirjam Andersson.
Blomsterprakt. Ett sällskapsrum med tv skiljer kronprinsessparets och kungaparets sovrum åt. På bordet står en vacker bukett. Fler blommor kommer att finnas i rummen när kungafamiljen anländer.
Enkelt men fint. Här ska kronprinsessan Victoria och Daniel bo när de gästar Örebro slott.

Mer läsning

Annons