Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tjuvstartadesmidsommarfirandet

Regn är de kreativa lösningarnas väder. För inte skulle det traditionella midsommarfirandet i Almbykyrkans regi ställas in, trots ösregn och trots att församlingshemmet renoveras och trots att musikerna inte kunde spela .

Annons
Regnigt möte. Elsa Hasselström och Lukas Wedholm Granbom har tröttnat på dansen.

Församlingspedagog Marie Martinez Castillo Åberg stod i köket i församlingsgården och lade sista handen vid tårtorna just innan barnen, förskolepedagogerna och föräldrarna kom i går förmiddag. Redan halv fem på morgonen hade Marie börjat att förbereda sommarkalaset för de hundratals barnen. Hon hade bakat 14 långpannesockerkakor plus specialkakor för olika allergiker och nu förvandlat dem till jordgubbstårtor. Dessutom hade hon och kollegan Inger Sandberg och vaktmästaren Jörgen Onelöv klätt midsommarstången.

– En dag som denna ställer alla i församlingsarbetet upp och hjälper till, säger hon.

Därför tjuvstartar de

Almby församling har valt att fira en dag för tidigt för att barnen i förskolorna ska kunna vara med, förklarar Marie.

Midsommarfesten blir lite av en sommaravslutning på församlingens arbete med barn.

Marie har följt vädret varje dag i veckan och kunde till slut bara konstatera att det regnade. Men regnet skulle inte få förstöra firandet.

– Vi köpte några partytält för att musikerna skulle slippa regnet. Vi kan nämligen inte vara inomhus för församlingshemmet renoveras.

Fukt förstör instrumenten

Men de tänkta musikerna som skulle spela när barnen dansade runt midsommarstången tvingades ställa in.

– Vi spelar nyckelharpa och det går inte att spela utomhus, när det regnar. Om vi gör det, sväller träet så att instrumentet inte fungerar i morgon, berättade Åke Uhlin som är en av tre nyckelharpespelare som traditionellt spelar på Almbykyrkans midsommarfirande. Och i dag har han och de andra folkmusikspelarna ett tajt spelschema.

Vaktmästaren tog ton

Med kort varsel fick kyrkans organist Tobias Kihlström rycka in som speleman. Keyboarden och högtalarna klarade regnvädret under partytältet bättre än nyckelharporna. Vaktmästare Jörgen Onelöv stod för sången tillsammans med Inger Sandberg som också var lekledare. Allting löste sig alltså, och barnen verkade inte bry sig om regnet där de dansade runt midsommarstången i galonbyxor, regnjacka och gummistövlar. Traditionsenligt avslutades dansen med tårta under äppelträden.

– Regnet spelar ingen roll. Efter det här går vi till förskolan och hänger de blöta kläderna i torkskåpet, sade Elisabeth Axelsson som arbetar på Almby förskola.

Fika i äppellunden. Med regnkläder spelar det ingen roll att det är blött i gräset när man fikar.
Vi äro musikanter... Almbykyrkans midsommarfirande för de omgivande förskolorna bjöd på traditionell repertoar.
Elsa Hasselström firade midsommar redan i går. Almby valde att lägga firandet en dag tidigare så att förskolebarnen skulle kunna vara med.

Mer läsning

Annons