Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härbärget öppnar - platserna lottas

På onsdag i nästa vecka kommer härbärget för de tiggande EU-migranterna att öppna. Platserna kommer att lottas ut veckovis.

Annons

Det är kyrkorna i Örebro som står bakom idén att öppna ett härbärge i en del av Adolfsbergsgården, som Korskyrkan äger. Målet var att boendet skulle ha öppnats den 15 december, men arbetet med att anpassa lokalerna till övernattning gjorde att planerna försenades.

– Vi håller på att iordningställa lokalerna utifrån brandsäkerhetskraven. Parallellt med det väntar vi på att byggnadsnämnden ska ge sitt godkännande. Vi räknar med att allt ska vara klart till den 14 januari, säger Rikard Edefors, pastor i Korskyrkan.

Härbärget kommer att rymma tio till tolv sängplatser fördelat på fyra rum. Det täcker inte de behov som finns. – Men det här är vad vi mäktar med nu, säger Edefors.

Platserna kommer därför att lottas ut.

– Ja, vi börjar så i alla fall. Vi behöver ett system som fördelar rättvist mellan de som har behov.

De som drar vinstlotten får stanna i en vecka. Därefter lottas platserna ut på nytt. Första utlottningen sker nästa onsdag, och klockan 20 på kvällen slår sedan härbärget upp sina portar. Tiggarna kommer även att bjudas på en enkel frukost och en kvällsmåltid bestående av soppa och bröd.

I huvudsak kommer verksamheten att bedrivas av volontärer.

Mer läsning

Annons