Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hemmatatuering borde kunna leda till åtal"

Att tatuera någon utan rätt kunskap borde kunna leda till åtal, anser Tess Wahlström, aktiv inom Sveriges registrerade tatuerare, SRT.

Annons
Tess Wahlström har haft sin tatueringsstudio i Nora i tio år. Genom att vara aktiv inom SRT vill hon påverka synen på branschen.

– Folk har ingen aning om vad som kan hända. Man köper utrustning på nätet och bara kör. Ofta är det två minderåriga som leker på varandra, säger Tess Wahlström, som driver en tatueringsstudio i Nora sedan tio år tillbaka.

Under våren har SRT gjort en undersökning och frågat samtliga kunder om de känner till någon icke-registrerad tatuerare. Resultatet ska presenteras på föreningens årsmöte i november, men det verkar handla om 60–70 procent. En rätt skrämmande utveckling, tycker Tess Wahlström.

Hon är medveten om att myndigheterna inte kan göra mycket åt tatuerande som inte drivs som affärsverksamhet. Men i och med risken för blodsmitta tycker hon inte att det borde gå att komma undan så enkelt.

– Många råkar illa ut. Det kan bli ärrbildning och du vet inte vilken färg du för in i kroppen och biverkningar som kan uppstå efter många år. Men otäckast är infektionsrisken. Att framkalla fara för någon annan, avsiktligt eller oavsiktligt, är faktiskt ett brott.

Förutom blodsmitta finns förstås risken för vanliga hudinfektioner vid en tatuering, som kräver antibiotika. Tatueringar syns ibland även i andra sammanhang inom vården.

– Oftast handlar det om kontaktallergi mot färgen, eller förvärring av olika hudsjukdomar som psoriasis, säger Anna Josefson, verksamhetschef och överläkare på Universitetssjukhusets hudklinik.

Kontaktallergi kan uppstå även mot godkända färger. Det fungerar inte att ta bort färgen med laser, eftersom den bara splittrar pigmentet.

– En tatuering på sidan av fingrarna har vi fått skicka till handkirurgen för att helt enkelt skära bort färgen.

Kroppen kan också reagera mot färgen och bilda bindvävsknutor. Har man riktig otur kan tatueringar dölja hudförändringar.

– Mest skrämmande är fall där det tagit längre tid att upptäcka malignt melanom, som därmed fått sämre prognos, säger Anna Josefson.

Mer läsning

Annons