Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälte räddade kvinna ur Svartån

En 46-årig man kastade sig under natten mot söndag i Svartåns vatten och räddade en drunknande kvinna.

Annons

Det rådiga ingripandet ägde rum strax efter halv ett, i närheten av krogen Harrys i centrala Örebro.

– Det var en kille som kom gående vid Svartån och hörde någon som skrek utifrån vattnet. Så han kastade sig i, berättar polisens vakthavande befäl Peter Persson.

Kvinnan, som mådde psykiskt dåligt, hade själv hoppat i vattnet. Det fanns mycket folk på kajen, och den 46-årige mannen låg i vattnet och höll kvinnan ovanför ytan. Människor på kajen larmade räddningstjänsten.

Efter cirka tio minuter anlände brandkåren och två brandmän hoppade i. Först räddades mannen, därefter kvinnan, som var illa däran och i behov av vård.

Roland Källström, entrévärd på krogen Harrys, deltog i räddningsinsatsen.

– Jag gick min vanliga runda bland gästerna och träffade då 46-åringens två vänner, som behövde hjälp med att hålla i det rep som mannen höll sig fast i, berättar Roland Källström.

46-åringen som låg i vattnet höll fast kvinnan med benen, och klamrade sig samtidigt fast i repet.

– Jag tog över och höll upp repet, så mannen i vattnet orkade hålla sig uppe, säger Roland Källström, och berömmer samtidigt de tre killlarnas insats.

– De var hjältar och ska hedras alla tre.

Roland drog sedan upp mannen, medan räddningstjänsten hoppade i och räddade kvinnan med hjälp av en flytande bår.

Vattnet är djupt på platsen, men inte så strömt.

– Det var cirka 15 grader i vattnet så båda var nerkylda och fördes till sjukhus, berättar Tomas Eriksson, inre befäl på Närkes brandkår.

– Oavsett anledningen till att hon hamnade i vattnet så var det en kille som kastade sig i vattnet, i mörkret. Jag har föreslagit att hans uppgifter lämnas till länspolismästaren för att tas i beaktande för en eventuell utmärkelse, säger Peter Persson.

Den blöte och frusne hjälten skjutsades senare hem av polisen.

Mer läsning

Annons