Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga guldpriser lockarkunder till pantbanken

Det höga guldpriset lockar kunder till pantbankerna i Örebro. Främst är det personer som vill åt pengarna och därmed inte hämtar ut sina smycken igen.

Annons

På Pantbanken Sverige på Olaigatan konstaterar kontorschef Micael Silverlid att guldpriset, som i går låg på 190 kronor per gram och uppåt för 18 karat, ger dem kunder.

– Vi märker av att folk kommer in och vill sälja sitt guld. De vill inte hämta det igen så de tar korttidslån på tre månader. Sedan går guldet till auktion, säger Micael Silverlid.

Vanligaste ärendet

Det vanligaste ärendet på pantbanken är dock just pantsättning. 85 procent av kunderna hämtar ut sina smycken, elektronikprylar eller andra belånade objekt igen.

– Det allra vanligaste är att komma in och låna på exempelvis sitt armband för att man behöver lite extra pengar i slutet av månaden eller för oförutsägbara utgifter som ett tandläkarbesök.

Allt vanligare

Pantsättning har blivit vanligare som låneform, berättar Micael Silverlid, liksom att personer med guld hemma är allt mer medvetna om guldpriserna. Dessutom har skammen över att behöva gå till pantbanken minskat.

– Det är fler som har upptäckt att det är en enkel låneform. Man lånar ju av sig själv och det värsta som kan hända är att man blir av med det man har lämnat in, man kan ju inte bli skyldig några pengar, säger Micael Silverlid.

Brokig skara

Kundkretsen är en brokig skara, med allt från ungdomar till pensionärer.

– Och det kommer många nysvenskar som har mycket guld. Men de är väldigt rädda om sina smycken så de är noggranna med att hämta ut dem igen.

Mer läsning

Annons