Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högg ihjäl medfånge brutalt- vill få livstidsstraff omvandlat

En 36-årig mördare och ex-ledare i det kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpack vill få sitt livstidsstraff omvandlat.
Men kriminalvården anser att återfallsrisken är stor.
Nu är det upp till Örebro tingsrätt att besluta om mannens framtid.

Annons

Den 36-årige mannen dömdes 1999 till livstids fängelse för mord på en annan intagen på Tidaholmsanstalten. Han övermannade den andre fången när han låg i sin säng och knivhögg honom flera gånger i bröstet, armar, huvud. Därefter tvättade sig 36-åringen och bytte om till kläder som inte var nerblodade. Han nekade till mordet, men bands senare till det genom teknisk bevisning.

36-åringens motiv för gärningen gick att hitta i hans anknytning till det kriminella nätverket Brödaskapet Wolfpack, enligt tingsrättens dom. När 36-åringen dömdes till livstids fängelse var han redan dömd till fem års fängelse, för bland annat mordförsök.

Efter attacken på Tidaholmsanstalten flyttades han till Kumlaanstalten och sen vidare till Hall. Men hans tid i fängelse har inte varit klanderfri. Enligt ett utlåtande från Kriminalvården har 36-åringen misskötts sig vid flera tillfällen, bland att genom hot mot personal och våld mot andra intagna. Men sedan hösten 2007 har mannen i princip skött sig oklanderligt, han har bland annat studerat på anstalten och träffat en kvinna och blivit pappa.

Nyligen ansökte 36-åringen om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt. Han skickade in sin ansökan till Örebro tingsrätt, som är den instans i Sverige som beslutar om livstidsstraff ska omvandlas eller inte.

Men Kriminalvården är skeptisk. Man anser att risken för att mannen återfaller i kriminalitet är hög.

I ett utlåtande skriver man att 36-åringen ”kommer att behöva en längre utslussning under strukturerade former för att kunna inlemmas i samhället”.

Mer läsning

Annons