Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hörselskadade får inte praktik

Tullängsskolan får kritik av Skolinspektionen för att man inte ordnar 15 veckors APU, arbetsplatsförlagd utbildning, till alla. Framför allt gäller det elever som är döva eller hörselskadade

Annons

.– Det kommer att bli ännu tuffare i den nya gymnasieskolan, säger gymnasieenhetschefen Katrin Pedersen.

Att alla elever inte får sina 15 veckors APU är något som Skolinspektionen inte kan acceptera.

– Man är väl medvetna om problemet och anstränger sig, men vi nöjer oss inte med en ansträngning, säger utbildningsrådet Ewa Hallberg på Skolinspektionen.

Det handlar i första hand om elever som är döva och hörselskadade. Det går inte att hitta handledare som kan teckenspråk.

– Det är ett jättebekymmer, konstaterar Katrin Pedersen.

Hittills har man klarat sig genom att skolan gör gemensamma större arbeten med eleverna, som exempelvis att renovera Karlslundsskolan. Katrin Pedersen ser inte den möjligheten i den nya gymnasieskolan, GY 2011, som startar till hösten.

– Det som står där är att vi ska garantera 15 veckors APU. Sedan står ingenting om man ska ta hänsyn till om det finns tolkar eller personal som kan teckna, säger hon.

Det gör henne oroad eftersom skolan troligen inte kan erbjuda 15 veckors APU för alla döva eller hörselskadade elever.

– Då måste skolinspektionen svara på om vi ska ha döva- och hörselskadade elever på yrkesutbildningar om vi inte kan garantera APU:n. Frågan blir då, ska inte de här eleverna ha rätt till en yrkesutbildning? säger Katrin Pedersen.

Det konstateras också att skolan har koll på vilka kunskaper var och en av elever har. Däremot saknas en helhetssyn för alla elever som går individuella program.

– Det gäller att se det systematiskt, så att de blir bättre på att utveckla hela verksamheten, säger Ewa Hallgren.

Katrin Pedersen håller med om att skolan kan bli bättre på att följa utvecklingen av kunskaper på gruppnivå.

– Det är skolinspektionens bedömning och visst kan vi bli bättre när det gäller kvalitetsuppföljningen. Särskilt på de individuella programmen, absolut, säger hon.

Bakgrund till besöket

Skolinspektionen ska göra tillsyn i samtliga skolor i Örebro kommun under 2010/2011. Besöket vid Tullängsskolan var den 18–20 januari.

Man tittar på måluppfyllelse och resultat, pedagogisk ledning, och utveckling av skolan, skolans lärandemiljö och den enskilde elevens rätt.

Resultatet från hela inspektionen går att läsa på www.skolinspektionen.se

Mer läsning

Annons