Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoten mot Risbergska

Är Risbergska nästa gymnasieskola att läggas ned? Kommunen har lokaler motsvarande en halv skola för mycket och oppositionen anar att en nedläggning blir lösningen.

Annons
Gymnasieskolan Risbergska har cirka 1 000 elever och 180 anställda.

 Elevantalet i gymnasiet fortsätter att minska fram till 2015 ungefär, sedan ökar det långsamt. Lägg till att friskolorna lockar många elever. Det gör att kommunen har ett överskott av skollokaler.

– Behovet vi ser i dag är en minskning med ungefär 8-9 miljoner kronor i hyra, och det motsvarar ungefär en halv gymnasieskola, säger Jessica Ekerbring (S), ordförande i gymnasienämnden.

Thomas Esbjörnsson (S), ordförande i programnämnd barn och utbildning, pekar inte bara på minskade barnkullar, utan även på att kommunen kan få färre elever till riksgymnasiet för döva och hörselskadade.

– Båda sakerna gör att vi kanske måste göra ganska stora insatser vad gäller lokaler, men var och hur, så långt har vi inte kommit. Det beror också på vart ungdomarna söker, säger han.

På Futurum Fastigheter i Örebro AB, det kommunala bolaget som äger Risbergska skolan, har skolans framtid varit uppe på ett styrelsemöte.

– Det var en informationspunkt. Det är min skyldighet att informera styrelsen om vad som kan vara viktiga frågor för framtiden, säger vd Göran Lunander.

Varför gjorde ni det nu?– Vi rör oss i kommunen och snappar väl upp ett och annat. Vi har hört att frågan diskuteras, säger Göran Lunander.

Att estetprogrammet eventuellt flyttas ser Staffan Werme (FP) som ett tecken.

– I förra veckan kunde vi läsa att Karolinska skolan blir vinnare i dragkampen om de kommunala gymnasieskolornas estetprogram. Risbergska skolan förlorar ett av de populäraste programmen. Detta beslut verkar vara ett av flera i avsikt att försvaga, och kanske till slut lägga ner, Risbergska skolan, säger han i ett pressmeddelande.

Kommunen tittar på hur man ska minska lokaler på gymnasieskolan .

– Vi vill inte lägga pengar på lokaler, det är samma visa igen. Men vad det får för effekt på skolorganisationen är en helt annan fråga, säger Thomas Esbjörnsson.

– Vi har precis börjat diskussionerna, och har absolut inte landat i någonting, säger Jessica Ekerbring.

Hon konstaterar dock att Risbergska skolan tappar flest elever till nästa läsår.

– Det är 230 färre elever till hösten enligt en prognos, och man är drygt 900 i dag. Och jag tror att bristen på en central placering betyder mycket för eleverna, säger Jessica Ekerbring

Kan det gå så långt att Risbergska läggs ned?– Det kan jag inte svara på i det här läget. Jag tycker att det vore väldigt synd och hoppas att vi kan lösa det på något annat sätt, säger Jessica Ekerbring.

Beslutet verkar vara ett av flera i avsikt att försvaga, och kanske till slut lägga ner, Risbergska skolan. Staffan Werme (FP)
Jag tycker att det vore väldigt synd och hoppas att vi kan lösa det på något annat sätt. Jessica Ekerbring (S)

Mer läsning

Annons