Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten skärper straff för knivdåd

En 35-årig örebroare friades från ett mordförsök i Baronbackarna förra året och dömdes i stället för grov misshandel. Nu har hovrätten skärpt straffet och dömer mannen till tre års fängelse.

Annons
Polisen spärrade av ett stort område runt en lokal i Baronbackarna efter mordförsöket.

35-åringen stod åtalad för ett i mordförsök mot en 45-årig man i Baronbackarna i april i fjol. Efter ett bråk om en affär skars 45-åringen svårt i halsen och låret och tog sig på egen hand till akutmottagningen i Örebro där han stapplade in blodig och föll ihop.

35-åringen, som var bekant med mannen sedan tidigare, anhölls i sin frånvaro några dagar senare. Mannen hade dock redan hunnit lämna landet men greps på en flygplats i sydöstra Europa i samband med att han var på väg till Sverige under sommaren förra året.

I mars dömde Örebro tingsrätt 35-åringen till fängelse i ett år och sex månader och friade honom från åtalet om mordförsök. Tingsrätten ansåg bland annat att det fanns stöd för att gärningen gjorts i nödvärn och att han därför skulle dömas för grov misshandel.

Domen överklagades till hovrätten som nu gör en annan bedömning. I domen skriver hovrätten att 35-åringen visserligen befann sig i en nödvärnssituation under bråket när 45-åringen skars i halsen, men att sättet han försökte avvärja angreppet på var uppenbart oförsvarligt.

Mannen ska därför dömas för att uppsåtligen ha försökt ta livet av 45-åringen och döms i stället för försök till dråp och tre års fängelse.

Han ska också betala skadestånd på 138 952 kronor.

Mer läsning

Annons