Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I natt släpptes Starcraft 2

I natt köade folk i Örebro utanför spelbutiken Game på Våghustorget, då dataspelet Starcraft 2 släpptes exakt en minut över midnatt.

Annons

22-årige Marcus Strömberg är en av tusentals anhängare till strategi- och science fiction-spelet Starcraft 2. Han är en av många som planerar att köa på Våghustorget för att vara bland dem första som får spelet. Vi träffade honom hemma i hans lägenhet i går eftermiddag, bara ett par timmar innan spelet släpptes.

– Jag har väntat länge på det här, jag hoppas att spelet blir lika bra som ettan, säger han.

Planerna för natten är att möta upp två vänner, äta mat och sedan prata i timmar om spelet och förväntningarna.

– Förhoppningsvis kommer den här versionen också att kunna spelas i tio år, precis som första spelet, säger Marcus Strömberg.

Han började spela Starcraft redan som 16-åring efter att flickvännen introducerade honom. Så var han fast.

– Jag tycker om att man får tänka mycket och att det aldrig tar slut. Det är som att spela schack ungefär. Det här spelet har lärt mig att fatta snabba beslut även ute i verkligheten, säger Marcus Strömberg.

Han lägger ner tre timmar på spelet varje kväll.

– Ibland samlas jag och mina kompisar hemma hos mig och så spelar vi ihop ett dygn i sträck. Jag tycker att jag lägger ner lagom mycket tid på min hobby, säger han.

På Game hade de mycket att göra inför premiärsläppet. Malin Torstensson, säljare på Game, berättar att hon har haft fullt upp den senaste veckan.

– Vi har haft 400 förhandsbokningar på det här spelet. Vissa personer bokade redan för två år sedan. Nu har vi ringt runt till folk för att berätta att spelet har kommit. Många har glömt att de bokat hos just oss, eftersom flera personer har bokat på andra stället också för att försäkra sig om att få spelet.

Det första Starcraft släpptes redan år 1998, men hör fortfarande till världens mest spelade datorspel. Det är mest tonåringar som spelar spelet, men det händer även att 60- och 70-åringar köper det, berättar Malin Torstensson.

– För många betyder det här väldigt mycket, det finns ju folk som enbart jobbar med att spela spelet. Att vi har öppet under natten tycker många är positivt, det är ju deras tid på dygnet. Hur lång kön blir beror nog mest på vädret.

Starcraft-nationalsport i Sydkorea

* Starcraft är ett så kallat strategispel som spelas av miljontals människor världen över.

* I vissa länder, särskilt i Sydkorea, har Starcraft blivit något av en nationalsport. Där tävlar man mot varandra och finalerna visas i direktsändning på tv. Fortfarande använder man det Starcraft som släpptes år 1998. När uppföljaren till spelet utannonserades år 2008 var det många fans som jublade.

* Den 21 juli släpptes en trailer på Youtube inför releasen till Starcraft 2. Trailern har setts över tre miljoner gånger på fem dagar i skrivande stund. Det är ett av de populäraste klippen på Youtube just nu.

* Det är företaget kaliforniska Blizzard Entertainment som står bakom Starcraft. Företaget står bland annat för det omåttligt populära onlinespelet World of Warcraft som spelas av cirka 11,5 miljoner människor i världen.

Mer läsning

Annons