Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inför vinterdäck på bussarna”

– Vinterdäck på bussar är en säkerhetsfråga. Bussbolag som använder vinterdäck vinner i säkerhet och därmed kundernas förtroende. Att Nobina inte har vinterdäck på stadsbussarna och förklarar det med att det inte är vanligt här utan bara i Norrland, skadar företagets säkerhetsimage, säger verksamhetschefen Peter Öbro på NTF i Örebro län.

Annons

Nu ger sig också trafiksäkerhetsföreningen NTF i Örebro län in i diskussionen om vinterdäck på stadsbussarna. Enligt NTF är en bättre och säkrare kollektivtrafik en förutsättning för den så kallade Nollvisionen, det vill säga att ingen ska dö i trafiken. Resandet med kollektivtrafik är det mest trafiksäkra sättet att färdas.

Men det förutsätter att bussbolagen ligger i framkant när det gäller att kunna erbjuda bästa tänkbara säkerhet.

Länstrafiken som trafikhuvudman har också enligt NTF ett ansvar och borde ställa kravet på entreprenörerna att använda vinterdäck, även om det är en kostnadsdrivande fråga.

– Visst, det är dyrt att ha flera uppsättningar däck till bussarna och Nobina har ju många bussar. Men säkerhet måste få kosta pengar, säger Peter Öbro. Billigast är inte alltid bäst.

– Det är kanske sånt man ska ta med när man upphandlar busstrafik. Om det sen är skattebetalarna eller dom som åker buss som ska betala har vi inga synpunkter på. Men vi tror att folk kan vara beredda att betala lite mer om de vet att de åker säkert.

–  Och när det gäller stadstrafik kan man säga att det inte alltid går så fort i trafiken jämfört med på landsvägarna. Men många bussar är ju rätt fullpackade, och många står i bussen. Då hjälper det inte alltid att farten är låg, många kan skadas ändå vid en kollision eller en avåkning.

– Vi tycker också att konsumenterna, de som åker buss, ska ställa större krav på högre säkerhet.

– Det får inte vara ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande som styr hur bussarna ska utrustas. Säkerheten är det viktigaste, menar Peter Öbro på NTF i Örebro och är kritisk till att stadstrafikens bussar inte använder vinterdäck.

Mer läsning

Annons