Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga åtgärder efter självmord på häktet

Självmordet på häktet i Örebro i november 2010 föranleder inga åtgärder från Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

Annons

Häktet får dock mild kritik för att mannen hade en klockradio med en lång sladd i sin cell.

Det var på morgonen den 6 november som mannen hittades död i sin cell på häktet. Han hade hängt sig med hjälp sladden till en klockradio, kläder och andra persedlar.

Mannen hade till en början tät tillsyn eftersom han bedömdes vara självmordsbenägen. Men efter fem dagar ändrade man på den bedömningen och tillsynen trappades ned.

Händelsen har utretts av Kriminalvården, och nu har resultatet offentliggjorts. Personalansvarsnämnden, PAN, slår fast att det inte begicks några fel på häktet som kan föranleda disciplinansvar.

Däremot noterar PAN att mannen i strid med reglerna hade en klockradio med lång sladd. Nämnden tror dock inte att händelsen hade kunnat förhindras om sladden varit avkortad.

PAN skriver att häktet brustit i sina rutiner, men lämnar det utan åtgärd eftersom problemet nu ska vara åtgärdat.

Självmordet är även föremål för Socialstyrelsens granskning, sedan det Lex Maria-anmälts. Socialstyrelsen granskar sjukvårdpersonalens agerande och hur man har bedömt risken för självmord.

– Vi jobbar med utredningen och jag kan inte säga när den är klar, säger Helene Sandberg, ansvarig utredare på Socialstyrelsen.

Även åklagarkammaren i Örebro har utrett självmordet. I januari i år slog man fast att något brott inte var begånget.

Häktet i Örebro drabbades av ett nytt självmord i slutet av mars, då den man som misstänktes för mordet på Eva Magnusson hängde sig i en träningslokal.

Mer läsning

Annons