Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga myndighetskrav när kompisen tatuerar

Vem som helst kan köpa tatueringsutrustning på nätet – och myndigheterna kan bara ställa krav på tatuerare som riktar sig till allmänheten.
– Vi har svårt att nå den som tatuerar sig själv eller sina kompisar, säger Maja Sellin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Örebro kommun.

Annons
Den estetiska aspekten kan vi inte ha några åsikter om, men generellt är det väldigt svårt att få till en tillräckligt hygienisk miljö i ett hem. Maja Sellin, miljö- och hälsoskyddsinspektör

Tatuering innebär inte bara risk för enklare infektioner, utan också exempelvis aids/HIV eller hepatit C som sprids via blodsmitta. Därför ställer myndigheten krav på tatuerarens hygienkunskap och själva lokalen. Men icke yrkesmässig tatuering behöver inte anmälas till miljö- och hälsoskyddskontoret.

– Risken är förstås lika stor där, eller större, men omfattas inte av Miljöbalken, säger Maja Sellin.

Gränsen för när tatueraren blir yrkesverksam kan vara svår att dra, men tar man betalt och/eller annonserar är man skyldig att anmäla sin verksamhet, även om man gör det hemma. Tips är välkomna, och förra året stoppades en hemmatatuerare i Örebro.

Även om det alltså inte är olagligt för en amatör att tatuera en kompis hemma skulle Maja Sellin avråda.

– Den estetiska aspekten kan vi inte ha några åsikter om, men generellt är det väldigt svårt att få till en tillräckligt hygienisk miljö i ett hem.

Mer läsning

Annons